Vinnare av Tidskriftspriset 2022 – ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS
Vinnare av Publishingpriset 2022 – Medlemstidning – Individ

M, KD, L och SD ger uppdrag om utbyggd kärnkraft

Minskat bistånd, minimerad reduktionsplikt, pausad översyn av vattenkraften och slopat mål om förnybar energi. Det är några av punkterna som den kommande regeringen har på sin miljö- och energiagenda, meddelar partierna.

Belgien avvecklar kärnkraften

I slutet av förra veckan inledde Belgien den politiskt beslutade nedsläckningen av landets kärnkraftverk. En lag som antogs 2018 med målsättningen att landet ska vara kärnkraftsfritt senast 2025.

”Socialism i dålig bemärkelse”

Inför riksdagsvalet har kärnkraftsfrågan åter väckts till liv. En satsning som döms ut av fysiker, inte minst av kostnadsskäl.

Stopp för ny finsk kärnkraft

Ett reaktorstopp i Finland försenar landets nybyggda kärnkraftverk Olkiluoto 3 ytterligare. Samtidigt som den finska regeringen uppmanar befolkningen att spara el.

Myten om framtidens reaktorer

Det har talats om små reaktorer sedan 1995 och om fjärde generationens kärnkraft sedan andra världskriget. Än så länge byggs det bara i liten skala, ofta med koppling till kärnvapenprogram, men anses ändå vara lösningen på energikrisen, enligt riksdagens kärnkraftsförespråkare.

Ny rysk kärnkraft stoppas i Finland

Den ryska invasionen av Ukraina har gjort att Finland stoppar bygget av en delvis ryskfinansierad kärnkraftsreaktor. Även i Ungern står liknande planer stilla sedan den ryska finansieringen stoppats av sanktioner.

Olycksplatsen i Fukushima farlig många år till

Elva år efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima 2011 arbetar 5000 personer vid de förstörda reaktorerna. Det dröjer minst 30 år till innan uppröjningsarbetet är klart, och teknik för uppröjningen är fortfarande i utvecklingsstadiet.

Stark lobby i USA vill fortsätta köpa ryskt uran

Samtidigt som röster höjs för att bojkotta rysk olja och gas pågår en stark lobbyverksamhet i bland annat USA för att fortsätta köpa ryskt uran. För Ryssland har kärnkraftsbranschen och exporten av uran en stor ekonomisk och politisk betydelse.

Lika mycket sol- och vindkraft som kärnkraft

År 2023 räknar Svenska Kraftnät med att den svenska vind- och solkraften i princip kommer vara lika stor som kärnkraften. I Norden förlorar kärnkraften redan i år i jämförelse med sol och vind.

Strålsäkerhetsexpert kritiserar beslut om slutförvar av kärnavfall

I underlaget för regeringens beslut om slutförvar av kärnavfall saknas svar på viktiga frågor som bland annat kopparkapslarnas hållfasthet. Det anser Strålsäkerhetsmyndighetens före detta slutförvarsgranskare Jan Linder, som är kritisk till regeringens agerande.