Vinnare av Årets tidskrift 2022 & Publishingpriset 2022

Ny rysk kärnkraft stoppas i Finland

Finlands planerade sjätte reaktor, Hanhikivi 1, stoppas av regeringen. Foto: Fennovoima

Ny rysk kärnkraft stoppas i Finland

Den ryska invasionen av Ukraina har gjort att Finland stoppar bygget av en delvis ryskfinansierad kärnkraftsreaktor. Även i Ungern står liknande planer stilla sedan den ryska finansieringen stoppats av sanktioner.

Den finska regeringen stoppar en planerad sjätte reaktor, Hanhikivi 1, i Pyhäjoki, i Österbotten. Det meddelade näringsminister Mika Lintila den finska riksdagen i slutet av februari.

Reaktorn är en 1 200 megawatts rysk VVER-reaktor, som skulle byggts av Rysslands statliga kärnkraftsmyndighet Rosatom, som också skulle gått in som delägare (34 procent) i projektet. Planerna startade redan 2013, men har inte kommit längre än till markberedning.

Har tidigare skjutits upp

Byggstarten, i form av gjutning av en betongplatta, har skjutits upp gång på gång. Även kostnaderna har skrivits upp, senast till 7-7,5 miljarder euro, det vill säga 76-80 miljarder kronor.

Projektet har varit kontroversiellt från första stund, även i Sverige, där bland annat nätverket kärnkraftsfritt Bottenviken engagerat sig i ärendet. Så har även Svenskt Näringsliv.

Så sent som i november förra året hyllades projektet, och den finska kärnkraften, i Tidningen Näringslivet. Artikelns rubrik löd Så ska kärnkraften lösa Finlands elkris – Sverige väntar på ödesbesked.

Finlands femte reaktor, Olkiluoto 3, som försenats i 13 år, kunde i början av mars ansluta till nätet. Enligt ägaren TVO ska reaktorn gå full produktion i juli. Den är av fransk konstruktion och berörs inte av kriget i Ukraina.

Nytt kärnkraftsprojekt i Ungern på paus

Fram till nyligen planerades i Ungern byggstart av två ryska reaktorer vid kärnkraftverket Paks, även de av typen VVER 1200, dvs 2×1200 megawatt. Paks 5 skulle startat byggande 2022 och Paks 6 nästa år.

Den ungerska regeringen hade tidigare mycket goda relationer till Ryssland, men inför det stundande valet i Ungern (3 april) har premiärminister Viktor Orbán fördömt den ryska invasionen av Ukraina. EU-parlamentet har också uppmanat EU:s medlemsstater att avbryta allt samarbete med Rosatom.

Den ungerska regeringen har dock inte officiellt avbrutit kärnkraftsprojektet. Enligt Benedek Jávor, företrädare för det rödgröna oppositionspartiet Dialog för Ungern (Párbeszéd), är det trots det i praktiken omöjligt att genomföra projektet eftersom EU-sanktionerna blockerar den ryska banken VEB. Ryssland står för 80 procent av finansieringen av de båda reaktorerna.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter