Skönhetsjätten slutar med PFAS

Skönhetsjätten slutar nu med PFAS i sina nya produkter. FOTO: Getty Images

Skönhetsjätten slutar med PFAS

PFAS har länge varit i blåsvädret. Kemikalierna orsakar leverskador och påverkar djurens reproduktionsförmåga. Många sminkintresserade protesterar mot att ämnena används i smink och nu börjar sminkjättarna agera. Skönhetsjätten L´Oréal slutar nu att använda sig av PFAS.
– Att det är möjligt att göra skillnad känns coolt, säger Vera Karström som har engagerat sig i frågan.

I dag finns det ungefär 4 700 kemikalier som går under samlingsnamnet PFAS, högfluorerade ämnen. Det ämnena har gemensamt är att de används för att stöta bort vatten, fett och smuts. Men kemikalierna är svårnedbrytbara och i vissa fall till och med cancerframkallande. Spridningen av ämnena har lett till att vi alla har spår av PFAS i blodet, till och med isbjörnarna i Arktis.

Att kemikalierna används i kosmetika är något som Instagramkontot Surfejs har protesterat emot. Med sina drygt 5 000 följare har Naturskyddsföreningens konto varit en samlingsplats där sminkintresserade varnar varandra för produkter som innehåller PFAS. Ungefär 1 500 personer har protestmejlat till sminkjättarna vilket har lett till att både H&M och Lumene slutat använda kemikalierna i sina produkter. Kort därpå fick de två globala företagen sällskap av Body Shop, Isadora och Kicks. Nu kan även världens största kosmetikaproducent läggas till på listan – L’Oréal.

Med sina 45 varumärken stod koncernen för 12,6 procent av den globala sminkproduktionen förra året.

”Enklare att handla smink”

För sju dagar sedan postade Surfejs ett inlägg adresserat till bland andra L’Oréal som uppmanade företaget att sluta använda PFAS. Och nu meddelar företaget att de inte kommer att använda PFAS i nya produkter som lanseras.

Någon som tar emot nyheten med glädje är mejlkampanjaren Vera Karström, 14 år, som har mejlat så många företag att hon inte minns hur många mejl hon har skickat iväg.

– Det här gör det mycket enklare för mig att handla smink. Jag hoppas att det kommer uppmuntra fler företag att sluta använda PFAS, säger Vera Karström.

Hannah Moström, kommunikationschef på L’Oréal Sverige, välkomnar att konsumenter hör av sig.

– Konsumentdialog är en större del av vårt arbete, vi välkomnar alla frågor. Natur och klimat är jätteviktigt för oss, det berör ju allt, säger Hannah Moström.

Beskedet innebär att nya produkter från skönhetskoncernen som lanseras inte kommer att innehålla PFAS. Sveriges Natur har ställt frågor om hur det blir med de produkter som redan finns i butikerna, men har ännu inte fått något svar.

LÄS MER: Skönhetsbranschens fula baksida

LÄS MER: EU förbjuder formaldehyd i kosmetika

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X