Annons
Skadad generator stoppade Ringhals 2

Kärnkraftverket i Ringhals, norr om Varberg. Foto: Annika Örnborg

Skadad generator stoppade Ringhals 2

En generator har så omfattande skador att Vattenfall flaggar för att reaktor 2 i Ringhals kommer att gå på halvfart hela första kvartalet 2019. Reaktorstoppet inträffade inte ens en vecka efter att ett hål upptäckts i turbinanläggningen.

Skribent Malin Crona

Fredag den 21 december upptäcktes ett mindre hål på ett rör i turbinanläggningen Ringhals 2, vilket ledde till att reaktorn styrdes med halv effekt.
”Effektreduktion till 50 % på grund av ett ångläckage på Turbin 21. Reparationen på högtrycksturbinen är beräknad att ta ca 14 dagar” skrev Vattenfall på sin sida för avvikelser i kärnkraftsproduktionen.

– Det handlar om godsförtunning. Man utreder orsaken och hur förtunningen har uppstått. Man upptäckte det innan det läckte. Jag skulle säga att det är ovanligt, säger Anna Collin, presschef på Ringhals.

På annandagens kväll fasades turbinen in mot nätet igen, men redan på natten till den 27 december drabbades reaktorn av reaktorstopp när ett generatorskydd löstes ut.

– Alla säkerhetsfunktioner fungerade som de ska. De här två händelserna har inget med varandra att göra, säger Anna Collin.

Efter reaktorstoppet stod Ringhals 2 helt still i flera dygn. Men lördag den 29 december fasades den generator som inte är skadad, generator 22, in mot nätet.

Men generator 21 kan stå still så länge som till den 31 mars, vilket innebär att reaktorn går på halvfart.

– Vi tar till en ganska god tid för att skapa rådrum och undersöka. Det pågår undersökningar vad som har hänt, säger Anna Collin.

LÄS MER: Reaktor i Ringhals i drift trots misstänkt läcka

LÄS MER: Ökad risk för härdsmälta om kärnkraften ska lösa 1,5-gradersmålet

Skribent Malin Crona
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X