Annons
Så påverkas klimatmötet av flytten till Madrid

Klimatmötet i december flyttas från Chile till Madrid. FOTO: Getty Images

Så påverkas klimatmötet av flytten till Madrid

Det blir en logistisk utmaning för styret i Spanien att ro ihop förberedelserna för en klimatförhandling med runt 20 000 deltagare på en månad. Men samtidigt som flytten riskerar att minska civilsamhällets representation på plats ser många det snabba bytet som ett upplyftande tecken på gott samarbetsklimat i den internationella klimatdiplomatin.

Det drogs en lättnadens suck bland kommentatorer, förhandlare och experter efter att den styrande COP-byrån gav grönt ljus till det spanska erbjudandet att ta över de praktiska arrangemanget för COP25 från Chile på fredagseftermiddagen.

Risken att mötet annars skulle behöva skjutas framåt var nämligen överhängande, vilket skulle kunna få flera konsekvenser för det globala klimatarbetet.

En av de västeuropeiska representanterna vid COP-byrån, tillika ordföranden i IPCC, Paul Watkinson, säger till Climate Home att Spanien förtjänar att ”enormt tack” för att så snabbt kunna ställa upp som arrangör.
– Det finns en hel del att göra på logistikfronten, men vi andra kan nu gå tillbaka till att fokusera på sakfrågorna i förhandlingarna.

Liknande tongångar kommer också från Sveriges tillfälliga delegationsledare i förhandlingarna, Mattias Frumerie.
– Vi är väldigt tacksamma för att Spanien kunde ta på sig detta. Det kommer såklart bli en del praktiska utmaningar, men samtidigt så hade ju Chilienarna kommit långt i sin planering med stöd av FN:s sekretariat. Det är ju fortsatt de som är ordförande för förhandlingarna. Förhoppningsvis finns det en plan som man nu bara plockar med sig.

LÄS MER: Klimatmötet i Chile ställs in – här är alternativen

Det är inte en lätt övning att ta över det praktiska arrangemanget för den spanska regeringen och lokala styret i Madrid. Normalt sett tar förberedelserna upp till ett år. Nu får de fyra veckor. En av utmaningarna blir att få godkända visum för alla de förhandlare som varje land skickar med i sina delegationer till samtalen.

Visumfråga ett orosmoln

Under de senaste åren har mellan 11- 15 000 delegater följt med världens alla deltagande länder, och alla som inte är med i Schengenområdet behöver därför en expresshandläggning för att inte fastna vid gränsen på väg in till mötet.

Enligt källor till Climate Home drar förberedelserna hos spanska utrikesministeriet igång nu under veckan, efter att något yrvakna svar gavs i slutet av förra veckan.

– De signaler som vi fått från spanska kollegor är att de ska se till att det kommer att gå, säger Mattias Frumerie till Sveriges Natur.

Många delegationer från utvecklingsländer får också både finansiell och administrativ hjälp från FN:s klimatsekretariat med att komma på plats, vilket bör underlätta hanteringen.

Därutöver brukar mellan 7-10 000 representanter från framför allt civilsamhället delta vid förhandlingarna som observatörer och inofficiella representanter för medlemländerna, och ovanpå det runt 1 500 journalister.

Men flytten lär dock leda till att färre reprentanter från civilsamhället kan komma på plats. Latinamerikanska civilsamhället har framför allt befarats bli mindre synligt, vilket beklagas särskilt då mötet ansågs kunna bli ett tillfälle att lyfta klimatdebatten på kontinenten.

– Vi har gott hopp om att våra spanska kollegor tar sig an detta och att de är fullt medvetna om vad de åtagit sig. Vi kommer också att stötta dem i den ansatsen med allt vad vi kan göra för att kunna se till att det blir så bra som möjligt, säger Mattias Frumerie.

Mötet hålls 2-13 december

Från lokalsamhällets representanter anses flytten inte vara ett orosmoment.
– Vi är en stad som är helt förberedd att hålla i den här formen av evenemang, säger ordföranden för Madrids hotellorganisation Gabriel García Alonso till El pais.

På lokal nivå dras också paralleller på stadens snabba förberedelseförmåga till övertagandet av fotbollscupen Copa Libertadores final, som förra året tvingades flytta från Argentina till Madrid på grund av bråken mellan fotbollsfans vid försöken att arrangera finalmatchen på hemmaplan i Sydamerika.

Förhandlingarna kommer att gå av stapeln mellan den 2-13 december på konferensanläggningen IFEMA i nordöstra delen av Madrid, dagen efter att en retro-bilshow avslutats på området.

Borgmästaren José Luis Martínez Almeida har dock försäkrat om att staden har ”erfarenheten”, ”kapaciteten” och ”visionen” för att arrangera mötet.

Befaras bli en politisk bricka

Att Spanien går till val på söndag pekades inledningsvis ut som ett orosmoment. Men från oppositionens håll har det garanterats för att ett förändrat politiskt landskap efter valet inte ska påverka viljan till att genomföra arrangemanget.

Den spanska avdelningen av ”Fridays for Future” befarar dock att klimatmötet kommer att kidnappas i den nationella politiska debatten för att stärka den sittande premiärministern Sánchez ställning i valet.
– Vi befarar att COP25 blir ett kosmetiskt möte som inte svarar på klimatnödläget, skriver rörelsen på Twitter.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X