Hur många fler aktivister ska mördas?
Farligare att försvara naturen

Hur många fler aktivister ska mördas?

Miljökämpar världen över möter en allt hård­are verklighet. Våldet ökar rekordartat: under 2014 mördades minst 116 miljöaktivister. Allt fler stater gör det också svårare för organisationerna att arbeta.

Den tredje mars i år mördades miljöaktivisten Berta Caceres av okända män i sitt hem i Honduras. Hon kämpade mot ett kontroversiellt dammprojektet och var välkänd internationellt, bland annat fick hon Goldman Environmental Prize 2015.

Berta Caceres hade hotats många gånger tidigare. Enligt organisationen Global Witness är just Honduras världens farligaste land för miljöaktivister. Här dör flest människor per capita på grund av sitt arbete för miljö- och landrättigheter. Mellan 2010 och 2014 mördades 101 miljöaktivister i landet.

Riskerna med att arbeta för miljön ökar i många länder. Statistiken från Global Witness visar en tydligt ökande trend för antalet mord sedan 2000. Mest utsatta är organisationer i Sydamerika och Asien. 40 procent av de mördade tillhörde en ursprungsbefolkning.

I Brasilien kopplas många mord till expansionen av jordbruk och boskapsskötsel i Amazonas regnskog, i Honduras till palmoljeplantager.

LÄS MER om mördade aktivister i Brasilien

mördade 2

Även Amnesty och det internationella nätverket Civicus, som granskar medborgares demokratiska rättigheter, rapporterar om tilltagande förföljelse mot fredliga aktivister. 2014 förekom omfattande och systematiska kränkningar av yttrandefrihet och fredligt påverkansarbete i 96 av FN:s 193 medlemsstater. Hälften av dem finns i Afrika söder om Sahara, i Mellanöstern och i Nordafrika.

Fysiska övergrepp som tortyr, kidnappningar och mord blir vanligare, men också lagstiftning som försvårar möjligheterna att verka och ta emot donationer.

LÄS MER om situtationen för miljöaktivister i Ryssland

Faktorer som kan spela in är en ökad efterfrågan på råvaror i kombination med att globaliseringen öppnat nya marknader. God tillgång på kinesiskt kapital utan krav på mänskliga rättigheter kan också vara en bidragande orsak.varför

Biståndsminister Isabella Lövin är djupt oroad av utvecklingen. Hon möter ofta drabbade på sina resor.

– Senast i Bolivia där de som kämpar mot gas- och oljeutvinning i naturskyddade områden har det väldigt tufft. Över 50 länder har antagit lagar som gör det svårare att verka för organisationer, men även för journalister och nätaktivister.

Vad kan Sverige göra?

– Generellt stärker vi civilsamhället som aktör inom biståndet. Sverige stödjer FN:s speciella rapportör, organisationen Civicus och har tillsatt en särskild ambassadör för mänskliga rättigheter.

Regeringen ska också lägga fram en skrivelse i riksdagen om mänskliga rättigheter och civilsamhället.

– Miljöaktivisterna behövs för att ge röst åt värden som inte kan tala för sig själva. Att 40 procent av de mördade kommer från urfolk är talande. Brott mot naturen och ekosystem är också brott mot människor.

BILDEN OVAN: Claudelice dos Santos storebror José Claudio Ribeiro da Silva och hans fru, Maria do Espirito Santo da Silva, mördades när de försökte stoppa skövlingen av Amazonas.

LÄS MER om den burmesiska bonden som försökte stoppa en gruvexploatering

LÄS MER parkvaktare och naturvårdare dödas också

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X