Annons
Regeringen vill skapa fler nationalparker
kvinna vid hus

Jessica Ångström är föreståndare för Naturum i Tyresta nationalpark, och välkomnar beskedet om fler nationalparker. Foto: Erik Halkjaer

Regeringen vill skapa fler nationalparker

I ett undanskymt pressutskick meddelar klimat- och miljöminister Annika Strandhäll att Naturvårdsverket får i uppdrag att skapa fler nationalparker. Miljöpartiet tar åt sig äran för insatsen och varnar för minskad miljödebatt om partiet åker ur riksdagen.

Miljöpartiet ställde ett par villkor för att släppa fram Magdalena Andersson i statsministeromröstningen i november förra året. Ett av dem var att ge Naturvårdsverket i uppdrag att arbeta för fler nationalparker i Sverige.

Det säger Miljöpartiets miljöpolitiska talesperson och språkrör, Per Bolund, när Sveriges Natur möter honom över en kaffe i skogen i Tyresta nationalpark, i juni i år. Det är samma dag som klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i ett e-postutskick meddelar att Naturvårdsverket får i uppdrag att utreda fler nationalparker.

Pressmeddelandet återfinns inte på regeringens hemsida, men i mejlutskicket står det att ”nationalparker är av stor betydelse för att bevara värdefull natur, men kan även bidra till bioekonomin och landsbygdsutveckling genom att utgöra en destination för en växande besöksnäring.”

Parker i fyra områden

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppgift att förbereda för nationalparker i delar av ekoparkerna Böda och Hornsö i Kalmar län, Halle- och Hunneberg i Västra Götalands län och Hornslandet i Gävleborgs län. Myndigheten ska bland annat även ta fram förslag på flera nationalparker och rapportera sitt uppdrag senast i mars 2023, enligt pressmeddelandet.

– Vi har en fantastisk möjlighet att röra oss i landet genom vår svenska allemansrätt. Med det här uppdraget tar regeringen ansvar för att fler får tillgång till vår vackra svenska natur, skriver Annika Strandhäll.

Uppdraget till Naturvårdsverket kommer ur den proposition om stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och ökade incitament för naturvård i skogen som regeringen lade fram i början av november förra året. Då var Per Bolund fortfarande klimat- och miljöminister i den dåvarande koalitionsregeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Propositionen hade stöd av Centerpartiet, som hyllade satsningen på fler enskilda skogsägare, vilket Sveriges Natur nyligen uppmärksammade i ett större reportage.

Dåligt opinionsläge

Det är för att understryka Miljöpartiets engagemang för arbetet med fler nationalparker som Per Bolund tillsammans med personal ur partiet kommunikationsenhet bjuder Sveriges Natur och även Friluftsfrämjandet på kaffe i Tyresta. Att partiet ligger dåligt till i väljaropinionen är språkröret väl medveten om.

– Om vi inte skulle komma in skulle alla andra partier får kvitto på att det lönar sig inte att driva miljöpolitik hårt, att det helt enkelt inte ger utdelning och därför väljer andra områden. Men vi vet också att när Miljöpartiet faktiskt kom ut ur riksdagen minskade miljödebatterna i riksdagen radikalt, säger Per Bolund.

Partiets målsättning är att vara kvar i riksdagen, och Per Bolund tycker det finns flera bevis på att Miljöpartiet i regeringsställning bidragit till att Sverige klivit framåt på miljöområdet. Han nämner elbilsförsäljningen och de gröna industrisatsningarna som exempel, och även satsningen på nationalparker.

I Tyresta beskriver Per Bolund nationalparkerna som det starkaste verktyget som finns för att skydda skogen och dess naturvärden.

– Vi vill att fler människor kommer ut i naturen och då behövs det fler områden som ökar möjligheten att komma ut.

”En kamp om varje kvadratcentimeter”

Skogspropositionen som ligger till grund för satsningen på bland annat nationalparker var en kamp, säger Per Bolund. En kamp om varje kvadratcentimeter i skogen, där starka ekonomiska intressen ligger bakom, enligt språkröret.

Läs också: Kraftig kritik mot svensk skogspolitik

Till skillnad från pressmeddelandet om fler nationalparker är det lättare att hitta regeringens uttalande om övriga beslut som mynnat ut ur skogspropositionen. I ett pressmeddelande på regeringens hemsida från 15 juni nämns en rad insatser under rubriken ”Regeringsuppdrag för att stärka äganderätten i skogen, öka incitamenten för naturvård och främja flexibla skyddsformer”, men inte ett ord om fler nationalparker.

När Naturskyddsföreningen nyligen granskade riksdagspartiernas miljöpolitik inför riksdagsvalet i september i år svarade Socialdemokraterna, tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna nej på Naturskyddsföreningens båda förslag om en mer hållbar skogspolitik. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna svarade ja.

Sverige har idag 30 nationalparker.

Rättelse: I en tidigare version stod angavs fel dag för regeringens utskick av pressmeddelandet rörande beslutet om nationalparker.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X