Annons
Regeringen och Svenska kyrkan kan vinna årets greenwashpris

Statsminister Ulf Kristersson med ministrarna Romina Pourmokhtari (L), Ebba Busch (KD) och SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Regeringen och Svenska kyrkan kan vinna årets greenwashpris

Preem, Svenska kyrkan och regeringen nomineras av Jordens vänner till årets omgång av anti-utmärkelsen Svenska Greenwashpriset.

Svenska Greenwashpriset delas ut med syfte att uppmärksamma aktörer som organisationen Jordens vänner anser framställer sig mer hållbara än de faktiskt är.

I årets trio finns Sveriges regering, som nomineras för att ha skurit ned på styrmedel i omställningen. ”På kort tid har den nya svenska regeringen gjort flera allvarliga och alarmerande försämringar av miljö- och klimatpolitiken”, skriver Jordens vänner.

Det är inte första gången politiken pekas ut av organisationen. 2022 var svenska staten en av de tre nominerade.

Svenska kyrkan nomineras med följande motivering: ”Kyrkan ska arbeta för att bygga ett gott samhälle, värna alla människors lika värde och handla med omtanke om skapelsen. Tyvärr verkar en del av skapelsen inte lika viktig att värna – den svenska skogen.”

Debatten om skogen har de senaste åren vuxit inom Svenska kyrkan. I kyrkovalen har flera nomineringsgrupper sagt sig ha skogen som prioriterad fråga.

Olje- och drivmedelsbolaget Preem är också en av kandidaterna. ”Preem fortsätter att producera precis lika mycket fossila bränslen som tidigare, samtidigt som de parallellmarknadsför sig som en ledande “grön” energiproducent”, anser Jordens vänner.

Vilka som till slut får priset avgörs i en omröstning. Vinnare presenteras till hösten. Bland tidigare vinnare finns bland annat Sveaskog och AP-fonderna.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X