Vinnare av Årets tidskrift 2022 & Publishingpriset 2022

Koldioxidlagring vid kolkraftverk läggs ned

Koldioxidlagringsprojektet i kolkraftverket Petra Nova läggs ned.

Koldioxidlagring vid kolkraftverk läggs ned

Ett av de få projekten i världen för infångning och lagring av koldioxid, CCS, från kraftverk har avslutats, bara tre år efter att det startade.

Det är kolkraftverket PetraNova i WA Parish, Texas. Koldioxiden skulle användas för att driva upp mer olja i oljefälten West Ranch, 130 km från kraftverket. Projektet hyllades inför starten av Financial Times och den kända miljöorganisationen Environmental Defense Fund.

Investeringskostnaden var nära 1en miljard dollar, varav 195 miljoner dollar i statligt bidrag. Det drevs av energibolaget NRG och det japanska oljebolaget Jippon NX.

Tekniska problem

Först uppgav bolaget att det stängs av ekonomiska skäl, därför att oljepriset är för lågt för att det ska löna sig. Det har senare framkommit att det också fanns stora tekniska problem, och att anläggningen stått stilla en tredjedel av tiden.

PetraNova är det enda CCS-projekt i USA som tar hand om koldioxid från koleldning. Enligt Energy Policy Institute tog den bara hand om sju procent av koldioxiden under de tre årens drift, vilket ska jämföras med att att USA:s regering i en födelsedagsgratulation till projektet tidigare i år påstått att det ska ta hand om 90 procent.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter