Populärt med hundsällskap i Coronatider

Allt fler vill ta hand om en hund i coronatider. FOTO: Getty Images

Populärt med hundsällskap i Coronatider

I en tid där många jobbar hemifrån och håller sig hemma på grund av Covid-19 väljer allt fler att skaffa hund och agera jourhem. Fler hemlösa hundar har hittat hem och fler har blivit med hund under de senaste månaderna, i jämförelse med tidigare år.

Svenska Kennelklubben täcker alla hundraser och är hundägarnas riksorganisation. Organisationen har märkt av en stor skillnad i antal registreringar i deras ägarregister under de senaste månaderna. Registreringarna har ökat med cirka tio procent jämfört med föregående år.

– Det är en hög siffra. Om vi tittar på ett helt år så ökade vi med en procent mellan 2018 och 2019. Just nu har det ökat med över tio procent, säger Hans Rosenberg, pressansvarig för Svenska Kennelklubben.

Samtidigt har även ökningar i form av antal besökare på Svenska Kennelklubbens sajt, Köpahund.se ökat. Där kan man få all information man behöver om en hund. Antal besökare på sajten har ökat med cirka 66 procent, i jämförelse med föregående år.

– Våra uppfödare säger samma sak, att det är väldigt många som ringer just nu. Man får kanske till och med ställa sig i kö, byta ras eller åka lite längre för att få tag på den hundras som man vill ha, säger Hans Rosenberg.

Koppling till pandemin

Att fler väljer att köpa hund under denna period kan ses ha en tydlig koppling till den pandemi som äger rum just nu.

– I slutet på mars såg vi att det började öka och så fortsatte det i april och maj. Den senaste siffran med en ökning på tio procent är ifrån sista april, säger Hans Rosenberg.

Samtidigt kommer frågor som risker och impulsköp lätt upp till ytan.

– Det finns alltid en risk, men förhoppningsvis ställer våra uppfödare krav, säger Hans Rosenberg och fortsätter:

– En hund kostar mellan femton och tjugotusen, så man bör ju tänka över sin situation.

Samtidigt kan det även ses som positivt.

– Vi ser det positivt att man köper hund. Hund betyder väldigt mycket för både barn och vuxna. Som sällskap och ansvar, säger Hans Rosenberg.

Det finns dock flera saker som man bör tänka på innan man köper hund, för att det ska bli så bra som möjligt för både hundägare och hund.

– Innan man köper hund bör man ta reda på om man har tid att ta hand om en hund och vilken ras man ska ha. Varje ras är unik så att se till att man kan tillgodose hundens behov är viktigt, så att den inte blir olycklig i sin nya familj, säger Hans Rosenberg.

En annan organisation som har sett en ökning är Hundstallet som drivs av den ideella föreningen Svenska Hundskyddsföreningen. Det är ett tillfälligt hem för hemlösa hundar, i jakt på ett permanent kärleksfullt hem.

LÄS MER: Nu är det bevisat – hundar har ett sjätte sinne

Ökat intresse för jourhem

På hundstallet har ett ökat intresse märkts de senaste månaderna. Det finns framför allt ett ökat intresse att vara jourhem och att hjälpa till med hundrastning.

– Vi får generellt in många intresseanmälningar per dag för våra hundar. En viss ökning kan vi se i dessa anmälningar. Det kan bero på att man jobbar hemifrån en lång tid framåt på grund av coronaepidemin, säger Lucille, receptionist på Hundstallet.

Det kan även här finnas risker med att intresset ökar just nu.

– Det kan hända att en del inte ser långsiktigt då man tar på sig ett ansvar för en hund många år framåt, säger Lucille.

I en intresseanmälan till Hundstallet får den som är intressent svara på frågor om hur man löser ensamhetstiden när man ska återgå till arbetet, om man till exempel har varit arbetslös, studerande eller långtidssjukskriven. Det kan ses vara en säkerhetsaspekt i frågan, men ingen vet hur det kommer att se ut i framtiden.

– Det återstår att se om det blir en omplaceringsboom framöver när samhällsrestriktionerna lättar och människor återgår till den vardag man hade innan, säger Lucille.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X