Hundar och katter står för stora klimatutsläpp
En grå katt och en guldbrun hund tittar upp från bakom ett köksbord och ser hungriga ut.

Hundar och katter står för stora klimatutsläpp

Det går åt lika mycket mat för alla hundar och katter i USA som för 62 miljoner människor enligt en ny rapport.
— Jag välkomnar verkligen studien, vi skulle behöva en liknande som tittar på svenska förhållanden, säger Markus Langeland, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Bara i USA finns det 163 miljoner hundar och katter. Nu är de så många att deras ekologiska fotavtryck för matproduktion motsvarar var fjärde amerikans. Djuren äter nämligen i snitt mer kött per kilo kroppsvikt än en människa.

Studien som publicerades i PLOS ONE samlade in data från 77,8 miljoner hundar, 85,6 miljoner katter och olika djurfoder. Slutsatsen? Våra husdjurs matvanor bidrar både till växthuseffekten och påverkar miljön.

Släppte ut växthusgaser

Miljöpåverkan från foderproduktionen för hundar och katter beräknas motsvara kring 25-30 procent av den totala mänskliga matproduktionen när det gäller fem specifika faktorer: landanvändning, vatten, fossila bränslen, fosfatanvändning samt biocider. Köttproduktionens påverkan på miljön kunde i dessa fem kategorier vara mellan 4 till 26 gånger så hög som vid tillverkning av protein från exempelvis soja. Dessutom släppte produktionen ut 48 till 80 miljoner ton växthusgaser som bidrar till uppvärmningen.

LÄS MER: Ät mindre kött! 

För att få fram resultatet uppskattades först mängden energi som hundar, katter och människor behöver få i sig under en dag. Vidare gick forskarna igenom en rad djurfoder för att beräkna andelen energi från kött vilket jämfördes med dagskonsumtionen. För hundar och katter täcktes energibehovet till 33 procent av kött. För människor låg motsvarande siffra på 19 procent.

Markus Langeland , forskare vid institutionen för husdjurens utfordring och vård vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, välkomnar rapporten och säger att det länge har funnits en brist på studier om hur husdjurens foder påverkar miljön.

— Det skiljer extremt mycket beroende på vad man ger sina hundar. När det gäller torrfoder är variationen stor på var råvarorna kommer ifrån, som exempelvis Frankrike gentemot Sverige.

Precis som med annan mat ger långa transportsträckor högre utsläpp än om produkten producerats i Sverige.

— Det beror också på hur de produceras. Sen har vi ju blötfoder och hemlagat foder med mera, det finns ett väldigt brett spektrum på vad man ger sina sällskapsdjur helt enkelt.

LÄS MER: köttets påverkan på klimatet och miljön

Välj rätt husdjur

För att komma till botten med problemet föreslår forskarna att vi börjar se oss om efter husdjur som främst har en växtbaserad diet, men skriver även att husdjursägare bör tar sitt ansvar och slutar ge sina hundar och katter för mycket mat. När det gäller större foderindustrier vill forskarna se en minskning av mängden avfall och användning av alternativa källor till protein.

Vidare skriver de att många biprodukter från köttproduktion är fullt ätbara även för människor och inte nödvändigtvis behöver hamna i husdjursmaten. Redan idag finns det rapporter som visar att fattiga i USA äter djurmat för att det är billigt, men inte i vilken utsträckning.

Markus Langeland tror att det kan bli svårt att hitta sällskapsdjur som kan ersätta hunden och kattens ställning i samhället, men säger att vissa akvariefiskar kan leva på växtbaserat foder och att minigrisar i viss mån kan äta restavfall från hemmet.

— Bland foderproducenter brukar man säga att deras kunder har fyra ögon och sex ben, då fodret vanligtvis i första hand ska tilltala ägaren som står för inköpen. Producenten säljer ofta mer om det är rena köttprodukter, något vissa djurägare kan uppskatta. De vill ge mat de tror är bra till sina djur, men som i själva verket varken är bättre eller sämre. Något jag finner märkligt när det finns så många restprodukter som vi människor inte vill äta som kan användas till foder. Men tyvärr har det fått en sådan negativ stämpel. Jag tycker att man som djurägare skall fundera en vända till.

Vill du få ner mängden rent kött, läs innehållsförteckningen och leta efter ord som: ”fjädermjöl”, ”benmjöl”, ”köttmjöl”, ”biprodukter från” och ”spannmål”.

LÄS MER: Frågor och svar om kött och miljö

Vilken mat ger du dina husdjur? Diskutera på Sveriges Naturs Facebooksida

Länkar till studien som refereras i artikeln ovan:

Environmental impacts of food consumption by dogs and cats

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X