Så skaffar du egna höns

Julia och hönan med samma namn trivs ihop. FOTO: Kristoffer Sahlén

Så skaffar du egna höns

Mysig samvaro, 
färska ägg och finare 
gräsmatta på köpet 
– allt fler upptäcker
 glädjen med en 
egen hönsflock. 
Och du kan ha hönor
 även i villaområden. 
Så här skaffar du 
egna höns.

I familjen Wallin-Johansens trädgård spankulerar fluffiga Kochinhönor, vita Lohman, randiga Plymouth Rock och duniga Hedemorahöns fritt omkring. Några tar sig ett sandbad, andra umgås med barnen Julia och Selma.
Hönorna har kommit från olika håll, berättar föräldrarna Jessica och Patrik Wallin-Johansen. Lohmanhönorna är exempelvis burhöns som de köpt från en äggproducent.

Udda vänner. Golden retrievern Astrid umgås gärna med alla hönorna. FOTO: Kristoffer Sahlén

Lycklig ålderdom

– De är gamla nu och lägger inga ägg längre, men har en garanterat lycklig ålderdom. Andra har familjen hittat på Blocket eller på smådjursmarknader. Ofta rekommenderas en tupp, då den brukar ha en lugnande inverkan på flocken. Den varnar för faror och letar upp mat. Men familjen har valt att bara ha hönor.

– Det funkar bra. Flocken är lugn och harmonisk. Det är alltid en eller två hönor som bestämmer och håller ordning på flocken. Ägg blir det ju ändå, men inga kycklingar.

Familjen ser bara fördelar med sina hönor.

– Äggen är mycket godare än i affären. Hönorna håller gräsmattan i fint skick och gödslar den. Vi slänger inte mycket matrester längre, hönorna äter nästan allting. Och inte minst är det en social aspekt. Hönorna småpratar med varann. De är alla stora personligheter, säger Jessica och Selma intygar med ett fniss att hönan Hallon snarkar när hon sover.

Daglig tillsyn. Selma hjälper till att sköta hönshuset och samla in ägg – fast helst vill hönorna lägga äggen ute i skogsbrynet. FOTO: Kristoffer Sahlén

Hönsdagis

– Barnen och deras kompisar har så roligt. De har haft hönsdagis, veterinärklinik och teater med alla hönorna, berättar föräldrarna.

Och för att hitta ägg får man gå på skattjakt. För de iordningsställda redena inne i hönshuset bryr sig hönorna inte så mycket om.

– De älskar att lägga ägg i rotvältor i skogsbrynet intill huset.

Artikeln publicerades i