Ny FN-rapport: Temperaturen i Arktis kommer fortsätta stiga

En glaciär kalvar, i Kungsfjorden, Svalbard. FOTO: Getty Images

Ny FN-rapport: Temperaturen i Arktis kommer fortsätta stiga

Även om vi når ambitionerna för 1,5-gradersmålet kommer temperaturerna i Arktis att fortsätta stiga. År 2050 kommer temperaturerna att ha stigit med tre till fem grader. År 2090 kommer Arktis att vara upp till nio grader varmare. Det slår en ny FN-rapport fast.

Rapporten som grafiskt visar hur Arktis påverkas av klimatförändringarna släpptes på FN:s miljökonferens i Nairobi som pågår just nu.

Från 1979 till i dag har isen i Arktis minskat med uppskattningsvis 40 procent. När isarna smälter höjs havsnivåerna över hela jorden.

De höjda havstemperaturerna gör det svårare för haven att lagra koldioxid. Haven blir surare och hela ekosystem förändras. Kalkrika arter riskerar att försvinna.

Påverkar hela världen

Förändringarna i havsvattnet och koldioxid som riskerar att frigöras ur permafrosten hotar inte bara Arktis känsliga djur- och växtliv utan kommer att påverka hela världen.

– Det som händer i Arktis stannar inte i Arktis, säger Joyce Msuya, som leder FN:s miljöprogram UNEP.

Det finns också en avgörande risk att koldioxid frigörs ur de frusna jordarna när permafrosten smälter, vilket leder till att utsläppen ökar, även om de mänskliga utsläppen skulle upphöra helt. 45 procent av permafrosten riskerar att smälta även om 1,5-gradersmålet nås. Även metangaser kommer att frigöras när jordarna tinar.

– Vi vet vad vetenskapen säger; nu behövs ännu mer brådskande klimatåtgärder för att styra bort från tröskeleffekter som kan bli ännu värre för planeten än vad vi först trodde.

FN samlar vartannat år världens miljöministrar för en miljökonferens i Nairobi. Årets konferens pågår 13-15 mars. Konferensen har påverkats av flygolyckan i Etiopien den 10 mars då många deltagare på väg till konferensen fanns ombord på flygplanet.

− Jag har med sorg och bestörtning tagit del av det tragiska beskedet. Mina tankar går till offren och de anhöriga, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

Länk till FN-rapporten Global Linkages – A graphic look at the changing Arctic.

Läs mer om Arktis

Öppet hav mötte Arktisforskarna
Brist på maskar påverkar växtligheten i Arktis
Forskare larmar: Arktis inte längre en kolsänka
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter