Naturskyddsföreningen tror på fortsatt bistånd
En flagga utanför byggnad

Naturskyddsföreningen bedriver ett stort internationellt arbete som kan drabbas av regeringens nya biståndspolitik. Foto: Erik Halkjaer

Naturskyddsföreningen tror på fortsatt bistånd

Fler än 2 700 organisationer från hela världen har anmält intresse när biståndsmyndigheten Sida gör det möjligt för fler att ta del av sitt stöd till civilsamhället. Den tuffa konkurrensen till trots hoppas Naturskyddsföreningen få fortsätta sitt biståndsarbete som vanligt för samma summa pengar.

Som Sveriges Natur tidigare rapporterat sade Sida tidigare i år muntligen upp avtalen med de 17 svenska civilsamhällesorganisationer som myndigheten har ett strategiskt partnerskap med. En av dessa organisationer är Naturskyddsföreningen som för tillfället har ett avtal med Sida på 398 miljoner kronor för perioden 2022-2026.

Samtidigt inledde Sida en ny process för att göra det möjligt för fler organisationer, både i Sverige och utomlands, att söka stöd från myndigheten från 2025. Den 27 maj var sista dagen för alla organisationer att anmäla sitt intresse för detta.

Fler än 2 700 anmälningar

Enligt tidningen Global Bar Magazine lämnade totalt 2 728 organisationer in en intresseanmälan till Sida. Av dessa är 60 baserade i Sverige.

Sida har tidigare meddelat att ungefär 30-50 organisationer kommer kunna ingå avtal med Sida inom ramen för detta nya civilsamhällesstöd. Under juni månad kommer de sökande få svara på kompletterande frågor och i månadsskiftet augusti-september ska det vara klart vilka som kommer få möjlighet att söka stöd för nästa år.

Formellt har inga avtal sagts upp

Från Naturskyddsföreningens sida fortsätter man än så länge sitt internationella arbete som vanligt, enligt gällande avtal med biståndsmyndigheten. Föreningens internationella chef, Sandra Lempert säger till Sveriges Natur att Sida formellt ännu inte sagt upp avtalet och att föreningen i sin tur inte heller har sagt upp avtalen med sina 41 partnerorganisationer.

– Vi har planerad verksamhet för ytterligare två år med avtal med lokala civilsamhällesorganisationer. Förutsättningarna för om vi kan fortsätta vårt internationella miljöprogram i sin nuvarande form beror naturligtvis på vad som händer framöver. Vi hoppas såklart att vi får möjlighet att lämna in en full ansökan till Sida i höst och att Sida kan ge ett indikativt belopp för vad vi kan söka i augusti, säger hon.

Vill fortsätta som tidigare

Naturskyddsföreningen har ännu inte sett någon anledning att ändra det pågående arbetet, utan skriver i sin intresseanmälan till Sida att man vill fortsätta som tidigare.

– I bästa fall kommer vi kunna fortsätta på samma sätt som nu. Vi tycker att vårt program ligger väl i linje med prioriteringarna i regeringens reformagenda för biståndet och den gällande strategin för civilsamhällesstöd. Vi har en nätt partnerportfölj med 41 samarbetsorganisationer och vill tillsammans med dem fortsätta jobba på det sätt vi gör.

Dyrare bistånd framöver

Av Naturskyddsföreningens partnerorganisationer har fem organisationer även lämnat in egna intresseanmälningar till Sida. En organisation kan vara en del av två intresseanmälningar, men kan sedan bara lämna in en full ansökan.

Parallellt med Sidas nya utlysning av civilsamhällesstöd pågår ett arbete på Utrikesdepartementet med att ta fram en ny strategi för bistånd via civilsamhället 2025. Det står också sedan tidigare klart att den egeninsats för organisationer som kommer få ta del biståndsanslaget för civilsamhället höjs från och med nästa år, vilket innebär att organisationerna själva måste vara beredda att lägga mer egna medel för att kunna genomföra biståndsprojekt.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X