Annons
Möbelbranschens klimatpåverkan granskas

Konsumtionen av nyproducerade möbler och inredning har ökat drastiskt de senaste åren. Att i stället köpa begagnat minskar klimat- och miljöpåverkan. Utsläppen för en nyproducerad soffa motsvarar sex stycken begagnade. Foto: Getty Images

Möbelbranschens klimatpåverkan granskas

Svenskars konsumtion av möbler och inredning har ökat kraftigt de senaste tio åren. En ny rapport undersöker branschens miljöpåverkan och jämför klimatutsläppen med begagnade alternativ.

Att modeindustrin är en slit- och slängpräglad klimatbov är välkänt sedan länge. Men hur ser utsläppen inom möbel- och inredningsbranschen egentligen ut? I en ny rapport har Naturskyddsföreningen i samarbete med Blocket undersökt möbelbranschens miljöpåverkan för att synliggöra resursförbrukningen.

Nyproducerade produkters klimatutsläpp och resursförbrukning har räknats fram och sedan jämförts med att i stället renovera, reparera eller köpa begagnat.

Drastiskt ökad konsumtion

De senaste åren har svenskars konsumtion av möbler stegrat drastiskt – mellan 2009 och 2019 ökade konsumtionen med 47 procent. Detsamma gäller kategorin hemtextilier, där konsumtionen under de två senaste decennierna ökat med 78 procent.

Undersökningens resultat är tydliga. Genom att granska olika produktgrupper fastslår rapporten en stor skillnad i utsläpp mellan nytt och begagnat. En ny soffa motsvarar lika mycket som 6 begagnade soffor utsläppsmässigt. Ett nytt köksskåp motsvarar lika mycket i uppsläpp som att måla om skåpluckorna 35 gånger.

– Vi behöver en bransch och konsumenter som är intresserade av att ta sitt ansvar och som tar vara på alla de möjligheter som finns att styra om och gå mot ett mer resurseffektivt samhälle, sa Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, under en pressträff på torsdag morgon den 30 september.

Behövs bättre affärsmodeller

Trots att begagnade möbler är ett miljö- och klimatvänligt alternativ till att köpa nytt, och att två av tre svenskar under det senaste året köpt en begagnad produkt, utgör begagnade möbler bara 3,7 procent av våra inköp av begagnade varor.

– Det behövs mycket miljösmartare affärsmodeller. Det går inte att tänka att man producerar för en linjär modell där saker används en kort tid och sedan ersätts av en ny produkt, sa Eva Eiderström, chef för Handla Miljövänligt på Naturskyddsföreningen, under pressträffen.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X