Miljontals ungdomar i skolstrejk för klimatet

Dagens strejk var startskottet för den globala strejk-och aktionsveckan. FOTO: Emma Ugge

Miljontals ungdomar i skolstrejk för klimatet

Miljontals ungdomar över hela världen gick på fredagen ut på gatorna för att kräva förändring i klimatfrågan. Detta var startskottet på en global strejk-och aktionsvecka som ska pressa politikerna inför det kommande extrainsatta FN-klimatmötet.
– Jag måste tro på att klimatkrisen går att stoppa, säger forskaren Elisabeth Ekener som deltog i manifestationen i Stockholm.

Skribent Emma Ugge

På måndag kallar FN:s generalsekreterare António Guterres världens ledare till ett extrainsatt klimatmöte på grund av de enorma skolstrejkerna för klimatet. Den globala rörelsen FridaysforFuture mobiliserar därför en strejk-och aktionsvecka med målet att pressa politikerna i klimatfrågan. Idag inleddes veckan med den kanske största globala miljömanifestationen någonsin. Över fyra miljoner ungdomar från 163 länder medverkade i protesterna.

Demonstrerande ungdomar
Tusentals ungdomar samlades på Mynttorget i Stockholm. FOTO: Emma Ugge

Forskarna sluter upp

På Mynttorget i centrala Stockholm samlades över 10 000 människor, men inte alla strejkade från skolan. Researchers Desk, en samling av klimatforskare, var på plats för att stötta ungdomarna och visa stöd från forskarvärlden. Elisabeth Ekener är forskare i social hållbarhet och var en av de som slöt upp i manifestationen. Hon tycker att fler forskare borde bli synliga i gaturummet och stå upp för den alarmerande forskning de faktiskt besitter. Ungdomarna behöver all hjälp de kan få i kampen om en hållbar framtid.

– Konsekvenserna klimatförändringarna får kommer ha en förödande effekt på samhället. Jag orkar inte ens tänka tanken på att mitt barn ska behöva utsättas för den kollapsen. Därför är jag här idag. Jag måste tro på att klimatkrisen det går att stoppa.

Medier över hela världen har lovat att bevaka klimatet under den här perioden. Det går att följa mediernas rapportering på Coveringclimatenow.org.

I Sverige har SVT anslutit sig till initiativet. Här finns en lista över de medier som deltar.

Veckans aktioner avslutas med en storstrejk den 27 september.

LÄS MER: Sverige åker till New York med höjt klimatbistånd i bagaget

Klimatprotester över hela världen

Greta Thunberg skrev på fredagen på Twitter att över fyra miljoner människor i 163 städer över hela världen dittills hade demonstrerat.

I New York samlades 250 000 personer för att demonstrera.

Hamburg:

Över 300 000 personer anslöt till demonstrationerna i Australien:

Edinburgh:

Paris:

Skribent Emma Ugge
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X