Vinnare av Tidskriftspriset 2022 – ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS
Vinnare av Publishingpriset 2022 – Medlemstidning – Individ

Ljus för aktivister som offrade livet

Ljus för aktivister som offrade livet

120 ljus tändes i dag i Stockholm för att hedra dem som offrat sina liv för natur och djur. De tändes av Naturskyddsföreningen en dag då det blivit känt att flera miljöaktivister hindrats från att resa till det stora klimatmötet i polska Katowice.

Beatrice Sundberg, ordförande för Naturskyddsföreningen i Stockholm: ”Det är viktigt att visa solidaritet med människor som kämpar för natur och djur.”

Efter att ljusen tänts på trappan till Björns Trädgård i centrala Stockholm och medan skymningen sänkte sig, talade Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare. Hon berättade om dem som gjort det yttersta offret för natur och djur; bönder som kämpat för marken de brukat och naturfolk som levt på vad naturen ger i generationer, liksom de två vännerna från miljörörelsen i Brasilien som dödats en kort tid innan mötet.

Intill de tända ljusen fanns fotot av Benjamin Ramos, människorättsaktivisten från Filippinerna som nyligen sköts till döds med fyra skott när han var på väg hem efter en lång arbetsdag.

Hela listan på de 120 dödade lästes upp och sedan följde en tyst minut bland det femtiotal personer som samlats för att lyssna.

Just den här dagen blev det också känt att flera miljöaktivister hindrats från att resa in i Polen och delta i klimatmötet i Katowice. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska FNs klimatchef Patricia Espinosa se till att hennes medarbetare reder ut vad som hänt.

LÄS MER Intervju med sydafrikanska miljöaktivisten Makoma Lekalakala

LÄS MER Allt farligare att försvara naturen

LÄS MER Hur många fler aktivister ska mördas?

Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, talade om miljöengagemang som kan leda till döden.
Solveig Ingelfors bor i närheten av platsen där ljusen tändes. Hennes vänner berättade om manifestationen: ”Det är självklart att jag kom hit.”
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter