Annons
Kinas koldioxidutsläpp ökar snabbt

Kinas omställning till en fossilfri ekonomi går för långsamt . Foto: Jonas Gratzer

Kinas koldioxidutsläpp ökar snabbt

Kinas utsläpp av växthusgaser väntas öka i en snabbare takt än de har gjort på sju år. Utsläppen ökade med hela fyra procent under första kvartalet i år, och väntas öka ytterligare. Siffrorna kommer från kinesiska myndigheters egna beräkningar över användandet av kol, gas, cement och olja.

Om utsläppen fortsätter att öka i samma takt under resten av 2018 kommer det enligt Greenpeace innebära den snabbaste utsläppsökningen sedan 2011. Den dramatiska ökningen kommer som en överraskning och utmanar parisavtalets klimatmål. Men Jojje Olsson, journalist, författare och insatt i Kinas klimatpolitik, är inte förvånad.

– Man håller på att försöka ställa om ekonomin från investeringar i den smutsiga och koldioxidintensiva stål- och byggsektorn till konsumtion och service, men omställningen går mycket långsammare än man har velat. Därför har Kina återigen börjat förlita sig på stål- och byggsektor och andra tunga industrier som leder till att utsläppen av växthusgaserna ökar, säger Jojje Olsson.

Läs mer: Det ekonomiska undrets baksida

Kina är det land som släpper ut mest växthusgaser globalt sett. De står för en fjärdedel av de globala koldioxidutsläppen. Globala utsläpp låg på en konstant nivå mellan 2014 och 2016. Men förra året började utsläppen öka igen när den kinesiska ekonomin återhämtade sig samtidigt som utsläppen faktiskt också ökade i Europa.

– Kinas industri är väldigt koldioxidintensiv, jämfört med EU:s. Så när ekonomin går bra i Kina går utsläppen upp mycket mer än när ekonomin går bra i EU, säger Mathias Fridahl, klimatpolitisk analytiker hos Fores och forskare på Linköpings Universitet.

– Kina leder ju i vissa avseenden i klimatomställningen, om man tittar på solenergi till exempel. De senaste årens exponentiella ökningen av installerad kapacitet i världen drivs av Kinas expansion inom solenergi. Men jag tror att vi ska vara försiktiga med att tro att Kina kommer att ta på den stora ledarskapströjan.

Läs mer: Stark och positiv signal från Kina

Bakom den nya utsläppsökningen finns ett ökat energibehov bland den kinesiska befolkningen. Även om Kina har börjat investera stort i förnybar energi och grön teknik fortsätter samtidigt landets efterfrågan på kol och gas att öka. Utsläppsökningen började redan sent under 2016, efter att Kinas ekonomi fick ett uppsving. Både kol- och stålindustrin, som såg ut att ha nått en peak under 2013, ökade igen.

– Visst är det så att Kina investerar mest i hela världen i förnyelsebara energikällor och grön teknik. Absolut, och procentmässigt så växer också solkraft och vindkraft på bekostnad av kol. Men samtidigt så fortsätter ändå kolindustrin att växa i total kapacitet. Kina har aldrig sagt att kolindustrin ska minska i omfattning, vad man har sagt är att den ska minska i andel av den totala energiförsörjningen, säger Jojje Olsson.

Det är viktigt att sätta press på Kina, men samtidigt får vi inte glömma våra egna utsläpp, anser både Jojje Olsson och Mathias Fridahl.

– Kina är en väldigt viktigt aktör för klimatomställning. Att ambitionsnivån i deras klimatmål är låg är därför oroande. De står ju för en fjärdedel av utsläppen. Men vi har jättestora utmaningar i resten av världen också. Lägger man ihop USA och Europa med Kina så står de för ungefär hälften av utsläppen, säger Mathias Fridahl.

Läs mer: Klimatförhandlingarna kärvar, Kina ställer särskilda krav

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X
Annons