Annons
Grönt ljus för nya stambanor för höghastighetståg

Regeringen öppnar för satsning på höghastighetståg. Foto: Getty Images

Grönt ljus för nya stambanor för höghastighetståg

Det blir nya stambanor för höghastighetståg, om regeringen får som den vill. Det står klart efter att regeringens proposition för infrastruktur inför perioden 2022 till 2033 presenterats.

En rekordstor satsning på infrastrukturen under ett decennium framöver, ger utrymme för den omdiskuterade satsningen på nya stambanor för höghastighetståg och mycket annat också. Det meddelade infrastruktur- och miljöministrarna vid en presskonferens då den nya propositionen för infrastrukturen åren 2022 till 2033 presenterades.

– Det här är den gröna återstarten, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth under presskonferensen när förslaget presenterades.

Invändningen att de 205 miljarder kronor som ska satsas på stambanorna tränger undan andra viktiga satsningar, sveps bort med storleken på pengaflödet. Budgeten för infrastrukturen blir rekordstor, på 876 miljarder kronor att jämföra med den tidigare långtidsplanen från 2018 som hade en sammantagen ram på 700 miljarder kronor.

Här finns även plats även för att bygga färdigt Norbotniabanan, satsningar på Inlandsbanan med mera. Underhåll, drift och återinvesteringar i den järnväg som redan finns får 165 miljarder kronor. För vägnätet handlar det om 197 miljarder kronor.

– Med den här propositionen tar vi ett stort steg att bli världens första fossilfria välfärdsland. Det är här vi har en chans att knyta samman Sverige som ett hållbart välfärdsland, sa miljöminister Per Bolund.

Nu återstår att se vad riksdagen säger om förslaget.

En av de första kommentarerna på Twitter kommer från Vänsterpartiets Jens Holm. Han skriver: ”Den här infrapropositionen är helt otillräcklig. Många viktiga projekt kommer tyvärr skjutas på framtiden.”

Maria Stockhaus från Moderaterna är också kritisk: ”Regeringen sänker stödet till utbyggnad av laddinfrastruktur med 100 miljoner. Det är helt fel väg att gå om vi vill att transportsektorn ska ställa om. ”

LÄS MER: Trafikverket ger dubbla budskap om klimatvinsten med höghastighetståg

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X