Flygskam och nollavfall på nyordslistan

Aquafaba, nollavfall och flygskam är några av de ord som avspeglar ett ökat miljöengagemang hos svenskarna. FOTO: Getty Images

Flygskam och nollavfall på nyordslistan

Hör flygskam, bokashi och nollavfall till ord du brukar använda? Du är inte ensam. I Språktidningens och Språkrådets nyordslista märks tydligt det ökade miljöengagemanget hos svenskarna.

Varje år presenterar Språkrådet och Språktidningen årets nyordslista. Det är ord som börjat användas allt mer frekvent i det svenska språket och därmed kvalar in på listan över nya ord. Ett av orden är flygskam.

Flygskam beskrivs som känslan av att det ur miljösynpunkt är en förkastlig handling att flyga.

– Just flygskam utsågs redan i början av 2018 till en stark kandidat till årets nyord av flera journalister och krönikörer. Ordet har etablerat sig i svenskan under året. Det tyder på att flygskam sätter fingret på en känsla som många har där lusten att resa ställs mot vetskapen om miljökonsekvenserna, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör på Språkrådet.

Och det ökade miljöengagemanget hos svenskarna märks av även i andra ord på listan.

Två av nyorden handlar om en ändrad attityd till avfall:

  • Nollavfall: strävan att inte producera något avfall som inte kan återvinnas eller komposteras. Det kan också särskrivas som noll avfall eller noll skräp. Ursprunget är engelskans zero waste.
  • Bokashi: metod där matavfall komposteras genom fermentering. Här handlar det för ovanlighetens skull om ett japanskt låneord.

LÄS MER: Jo, det är lätt, så sorterar du soporna rätt

Även ändrade matvanor, i strävan efter att minska klimatpåverkan från det vi äter märks i språket.

Vet du vad aquafaba är? Nej, det är inte något som ficktwittrats från någon av våra politiker, utan spad från baljväxter, oftast kikärtor, som kan användas i stället för äggvita i matlagning. Så testa att använda spadet från kikärtsburken nästa gång du ska göra maränger. Spadet ger ett fast, vitt skum när det vispas.

LÄS MER: Vegetariskt för alla

Något annat som avspeglas i nyordslistan är det politiska instabila läget. Vem hade till exempel kunnat ana att ett ord som mandatpingis skulle dyka upp på listan?

Hos Språktidningen hittar du hela nyordslistan.

Ämnen:
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter
Senaste nyheterna

Flyget efter pandemin

Nytt ljus över hönsens liv

På safari från soffan