Hönsen betalar priset för vår billiga mat

Kycklinguppfödningen ställer den industriella matproduktionen på sin spets, skriver etologen Per Jensen. Hönsen är smarta och har ett välutvecklat känsloliv som de inte får utlopp för i de stora ägg- och kycklingfabrikerna. De får betala priset för vår billiga mat.

Inte bara hållbart i miljömärkta butiker

Av de 235 svenska matvarubutiker som Bra miljöval har märkt tillhör alla utom en lågprislivsmedelskedjan Willys. Billiga matvaror är annars inget som förknippas med hållbarhet och långsiktigt miljöarbete.

Jämn kamp mellan te på lösvikt och påse

Grön Guide Vill du ha te av god kvalitet i din kopp är det lösviktste som gäller. Ur miljöhänsyn står sig påste ändå bra, men oavsett form bör du välja ett te som är ekologiskt.

Bäst butik för miljön

Den ekonomiska krisen slår mot ekologiskt och hållbart i livsmedelsbutikerna, men miljömärkningar gör det lättare att hitta rätt.

”Naturskyddsföreningen behöver arbeta med hållbart lantbruk”

Debatt Det är dags att Naturskyddsföreningen tar det svenska lantbrukets hot mot vår ekosystemtjänster på allvar. Lika mycket som föreningen jobbar med skogen kan den arbeta aktivt för ett mer hållbart lantbruk, skriver Aina Hagberg och Daphne Tuvesson, från Stranda och Kalmar Naturskyddsföreningar.

Intensivt jordbruk hotar biologisk mångfald

Pressade priser och intensiva jordbruksmetoder slår mot både biologisk mångfald och lantbrukare. Det skriver Naturskyddsföreningen och Ekologiska lantbrukarna i en ny rapport om det svenska livsmedelssystemet.

Vårstäda i frysen

April är den grymmaste månaden för gröna matlagare. Primörer dyker upp i grönsaksdiskarna, men är ofta influgna och så smaklösa att de lätt kan stå över i väntan på närodlade grönsaker.

Galet god grönsaksgratäng

Under smällkall eller gråslaskig vinter kräver kroppen ofta trygga rätter. Och vad är snällare än gratäng? Krämig, mättande och rentav saliggörande.