Vinnare av Årets tidskrift 2022 & Publishingpriset 2022

En miljöförsvarare dödas varannan dag

Amazonas är ett av världens farligaste områden för miljöförsvarare. Här från Ecuador, som hade tre dödsfall ifjol. Bild: Getty Images

En miljöförsvarare dödas varannan dag

Läget är illa för miljöaktivister världen över. Det senaste decenniet har 1733 personer dödats i sin kamp för att skydda natur och miljö.

Det visar en rapport från organisationen Global Witness. De dödligaste länderna för miljöförsvarare är Brasilien, Colombia, Mexiko och Filippinerna, där över hälften av morden skett.

Ofta är våldet kopplat till konflikter om markanvändning och naturresurser med stora ekonomiska intressen. Urfolk är särskilt utsatta, enligt Global Witness. Rapporten vittnar också om att det bara är ett fåtal av fallen som någonsin klaras upp.

Dödstalen kan dessutom vara i underkant. Hot mot miljöförsvarare riskerar att gå under radarn i länder där fri press begränsas och miljöbevakningen är bristfällig.

Sveriges Natur har tidigare rapporterat om hur hotbilden mot miljöförsvarare vuxit de senaste åren. Ifjol dödades 200 miljöaktivister och år 2020 227 stycken – det högsta talet sedan Global Witness började sina mätningar 2012.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X
Senaste nyheterna

Ur led var sommaren

Regeringens budget ökar utsläppen

De vandrar för klimatet