Annons
Därför försvinner gröna märkningar hos H&M och Åhléns

Holländska motsvarigheten till Konsumentverket har slagit fast att H&M:s och andra klädföretags marknadsföring är vilseledande. Bild: Getty Images

Därför försvinner gröna märkningar hos H&M och Åhléns

Klädmärkningar med generella gröna budskap såsom ”bättre val” och ”hållbart” har plötsligt försvunnit från modekedjornas kläder. Sveriges Natur reder ut.

Det var inte länge sedan Åhléns märkte många av sina plagg i butiken med en lapp föreställande en grön hand och texten ”Bra val”. H&M:s motsvarighet var de gröna lapparna med texter som conscious choice och conscious.

De båda snabbmodekedjorna var inte ensamma om att sätta egna märkningar på plagg, som företagens hållbarhetsavdelningar bedömde vara snäppet bättre för miljö och klimat än kläder utan märkning. Ofta handlade det om att materialet i plagget bedömdes som bättre än snittet.

Hos Åhléns till exempel räcker det med att ett plagg består till hälften av ”mer hållbart framtagna material” för att kvalificeras som ”ett mer hållbart materialval”, enligt företagets sajt.

Läs också: Falsk trygghet med miljömärkta kläder – lista över ceritifieringar

Sedan hösten 2022 är det dock slut med generella gröna lappar på plagg hos modekedjorna. Den holländska motsvarigheten till svenska Konsumentverket (ACM) har slagit fast att de kan utgöra greenwashing.

ACM kom efter en utredning fram till att bland annat H&M använder hållbarhetspåståenden utan att förklara vad de betyder eller med en beskrivning av produkternas hållbarhetsfördelar. Det handlade till exempel om de gröna lapparna, som H&M fick lova att ta bort från sina kläder.

I andra länder, till exempel Storbritannien, pågår liknande utredningar mot klädföretag.

Sveriges Natur har tidigare berättat om hur företag som Polarn & Pyret och Equestrian bluffat när de märkt sina plagg som ekologiska.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X