Cykelstaden Paris: allt ska nås på en kvart

Inom fem år ska alla gator i Paris vara cykelvänliga. Foto: Getty

Cykelstaden Paris: allt ska nås på en kvart

Att ta bilen till city är ingen bra lösning enligt Paris borgmästare Anne Hidalgo. Hon satsar på att göra Paris till en 15-minuters stad, där man kan nå allt man behöver hemifrån på en kvart med cykel.

I planen ingår hundratals kilometer cykelbanor, och redan inom fem år ska alla gator vara cykelvänliga. Livet i staden ska förbättras med öppna torg istället för bilvägar, gröna oaser på taken och skolgårdar öppna för sport på kvällarna. Småbutiker ska ges plats framför stora kedjor.

Sorbonneprofessorn Carlos Moreno som ligger bakom tankarna anser att för att öka livskvalitén behöver man minska radien som krävs för att ha tillgång till de viktigaste sakerna, arbete, affärer, nöjen, utbildning och sjukvård. Covid-19 pandemin har också fått fler att ifrågasätta långa pendlingssträckor.

Andra städer går i samma riktning. Barcelona har skapat superblocks med tankar om närhet och utan bilar. I London finns initiativ med liknande inriktning liksom i Milano, Portland, och Melbourne.

Men att demontera staden och skapa en byliknande struktur är inte helt oproblematiskt. Ett motargument har varit att risken finns för ökad segregation. Själva fördelen med en stad är den möjlighet att träffa människor man aldrig skulle träffat eller besöka platser man annars inte skulle besökt. När färre människor är på väg någonstans blir det också svårare att ta sig någonstans.

Allt ska kunna nås på en kvart från hemmet med cykel. Grafik: Erik Nylund. Klicka för större version
Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X