Annons
Återstart av Ringhals 2 kräver lagändring

Kärnkraftverket i Ringhals, norr om Varberg. Foto: Annika Örnborg

Återstart av Ringhals 2 kräver lagändring

Kärnkraftreaktor 2 i Ringhals som stängdes av vid nyår får inte starta igen enligt kärntekniklagen.

Den reaktor som stängdes ner vid årsskiftet vid kärnkraftverket i Ringhals, får inte tas i drift igen. Strålsäkerhetsmyndigheten har fått en anmälan från ägaren Ringhals AB att reaktorn, som kallas Ringhals 2, är slutligt avställd.

– ­ Lagen säger att om en reaktor är permanent avstängd, får den inte tas i kommersiell drift igen, säger Ulf Yngvesson, chefjurist vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Meddelandet från Strålsäkerhetsmyndigheten om förbudet att starta om Ringhals 2 skickades ut fredag 17 januari. Det var två dagar efter debatten i riksdagen om återstart av den aktuella reaktorn och även den äldre reaktorn Ringhals 1, som Vattenfall också beslutat att stänga framöver.

Infördes år 2010

Under debatten nämndes i förbigående att lagstiftningen kunde ställa till problem för återstarten av Ringhals 2. Paragrafen det handlar om är inte ny, utan infördes år 2010 i kärntekniklagen.

Sverigedemokraterna ligger bakom det förslag om reaktorernas drift som riksdagen debatterade. Frågan är hur partiet vill gå vidare nu med tanke på kärntekniklagen.

– Om Ringhals 2 åter ska tas i kommersiell drift är det en väldigt enkel hantering gällande förändringen av kärntekniklagen, svarar partiets energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson

LÄS MER: Politiker kräver drift av reaktorer med säkerhetsbrister

Krävs tillstånd

En majoritet i riksdagen kan alltså ändra lagen som hindrar omstart. Men någon ändring av kärntekniklagen diskuterades inte under riksdagsdebatten om reaktorerna. Ett annat sätt att få tillstånd för återstart är att Ringhals AB ansöker om tillstånd som om reaktorn vore ny.

– Men jag bedömer att det är svårt för en gammal reaktor, säger Ulf Yngvesson.

Ska reaktorn återstartas krävs även tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Den ställer till exempel krav på oberoende härdkylning som den avställda reaktorn saknar. Ringhals 2 har också skador på inneslutningen vilket Sveriges Natur rapporterat om tidigare.

LÄS MER: Reaktor vid Ringhals i drift trots misstänkt läcka

Riksdagen ska fatta beslut om motionen om fortsatt drift av Ringhals 1 och 2 i morgon, onsdag den 22 januari. Förslaget går ut på att ägaren Vattenfall ska få direktiv om att sätta stopp för avvecklingen av reaktorerna.

UPPDATERAD 22/1 efter omröstningen i riksdagen:
Riksdagen röstade ned Sverigedemokraternas motion med en röst.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X