Logistik slår ut natur

Byggen av stora lagerlokaler slår ut värdefull natur i Strängnäs. Den lokala kretsen har tagit strid mot kommunens planer och ett olovligt kalhygge har polisanmälts.

Bästa tipsen för tågluffen

För den som vill ha en bra tågluff handlar mycket om planering. Vi ger de bästa tipsen för den som vill ge sig ut på en klimatsmart tågsemester.

Gräshoppor och vårtbitare stämmer upp

I maj och juni är det dags att börja spana på hopprätvingar. För den lyhörde går det att fastställa en art bara genom att lyssna på hanarnas spelläten.

Gör ditt eget biokol

En gammal odlingsmetod har på sistone fått en renässans. Nämligen att använda biokol, som kan förbättra jordar och samtidigt binda koldioxid i marken. Det är också därför materialet ibland kallas för det svarta guldet. Sveriges Natur bjuder på tips om hur du själv kan göra biokol.

Dråpslag i tuffa tider

Krönika Svenskarna använder betydligt mer resurser än vad naturen hinner återskapa. För att produktion och konsumtion ska ligga inom planetens gränser krävs satsningar – inte de neddragningar vi ser i dag. Det skriver Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall och generalsekreterare Karin Lexén.

Grannfamiljerna fick liv i Rävbacken

Några backsippor vid den mörka granranden tände hoppet om att återskapa den rika biologiska mångfalden. Nu sjuder åkerholmen Rävbacken av liv igen.

Tävling eller viltvård?

Ledare Tidningen Jaktjournalens rovdjurskampanj har väckt kritik genom åren. Sveriges Naturs chefredaktör Erik Halkjaer ställer sig frågande till kampanjen och skriver att det är en tveksam tävling i att skjuta flest djur.

Så röstade de svenska EU-parlamentarikerna

Naturskyddsföreningen har kartlagt hur de svenska EU-parlamentarikerna röstat i frågor om miljö och klimat den senaste mandatperioden. Sveriges Natur har tagit pulsen på några av dem.

Klimat och miljö på efterkälken i EU

Grafik Utsläppsminskningar sedan 1990, men långt kvar till målen. Kommande Europaparlament och EU-kommission har mycket kvar att göra för att stärka klimat- och miljöarbetet i unionen. För skogen och fisken är läget akut, särskilt i Norden. Detta är vad som gäller för EU:s medlemsstater: