Safari på nära håll

För att uppfylla drömmen om att få se och lära sig mer om vilda djur krävs inte alltid en lång resa. Det finns många spännande arter att upptäcka på närmare håll, bara man vet var man ska leta.

Insekter – protein med problem

Insekter presenteras allt oftare som ett klimatsmart alternativ till kött. Men är det nya proteinet så hållbart som vi tror? De flesta odlade hussyrsor som säljs som djurmat i Sverige bär på virus. Nu ska svenska forskare ta reda på mer.

Huset som ger mer energi än det drar

Det började som en utmaning: att bygga ett hus som producerar mer energi än det använder. Karin Adalberth, som nu bott tio år i Sveriges första plusenergihus, ger sina bästa tips.

Försäkra dig grönt

Kan en försäkring vara bra för miljön? Njae, men vilken försäkring du väljer kan ha betydelse för miljö- och klimatpåverkan.

Spelen – fåglarnas vårliga våldsamma kärleksdans

Tjäderspel och orrspel är kanske de mest välkända, men fyra svenska fågelarter har en årlig, vårlig kärleksdans. Våldsamma, urgamla ritualer som utspelas på platser förutbestämda av förfäderna.

Räddad av fåglarna

Kultur Fågelskådning blev Joe Harkness räddning från depression, missbruk och självmordsförsök. Med boken och bloggen Bird Therapy hjälper han andra att må bättre.

Efter härdsmältan i Fukushima

Tio år sedan härdsmältan Japan vill visa att Fukushima har hämtat sig från historiens näst värsta kärnkraftskatastrof. Men en resa i regionen ger en annan bild: radioaktivt avfall, förbjudna zoner och döende samhällen.

Iskalla beslut i heta frågor – i backspegeln med Birgitta Dahl

Hon drev på freonförbudet som räddade världen från en miljökatastrof och byggde upp en ny, tuffare svensk miljöpolitik.

– Man måste fatta tydliga tidssatta beslut som driver tekniken. Och aldrig backa. Jag var stenhård, säger Birgitta Dahl med adress till dagens beslutsfattare.