Med rollatorer för skarpare klimatbeslut

Med rollatorer för skarpare klimatbeslut

Tryggare politiker som vågar fatta svåra beslut. Det är målet för Gittan Frejhagen som startat Gretas gamlingar.

Vad är Gretas gamlingar?

– Vi är ett nätverk av människor som har inspirerats av Greta Thunberg och har brukat träffas utanför Ica i Burgsvik på Gotland på fredagar. På magarna har vi haft lappar där det står Gretas gamlingar. Vi har delat ut flygblad också. Folk gillar att gamlingar är ute och manifesterar sin oro och de hejar på oss.

Varför just gamlingar?

– Säkerligen för att jag själv är gammal, 77 år.  Och är man gammal och pensionär, då äger man sin tid. Vi kan inte strejka, men vi kan ta våra rollatorer och ge oss iväg till affären för att markera.

Vad vill ni uppnå?

– Syftet är framför allt att påverka politikerna på riksnivå, för de är lite av bromsklossar. Klimatplanen som regeringen presenterade den 17 december är bra, men efter det har politikerna varit tysta.

– De måste också fatta svåra beslut som påverkar negativt i det korta perspektivet. Därför vill vi göra politikerna tryggare, så att de känner att medborgare och väljare står bakom dem när de kommer till skott.

Men då måste ni väl nå fler än dem som går till Ica i Burgsvik?

– Vi finns nog på 20 platser. Men jag vet faktiskt inte, för folk kan ha hållit på i några månader när de söker upp mig och berättar. Dessutom har vi fått mycket press. Bland annat modetidningen Elle i USA har skrivit och illustrerat med en vacker bild av mig. Jag trodde aldrig att jag skulle hamna där.

Vad planerar ni framöver?

– Vi funderar på något mer formellt, som klimatdagar i Sverige. Där ska vi presentera och ge diplom till lokala klimat­inspiratörer. Informationen om dem ska vi sammanställa i en skrift och lämna över till statsministern och EU-kommissionen. Dessutom planerar vi att vara på bibliotek och ta med lite klimatfakta. Det visar sig att många äldre till exempel inte vet vad växthus­effekten är och att de uppskattar att få reda på det.

Varför just du?

– Jag satt med en kompis på Gotlandsfärjan och pratade om klimatet. Några ungar lekte intill och vi insåg att år 2050 är de mitt i livet och ska tampas med eländet vi ställt till med.  Jag insåg att vi måste göra något.

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook