Det finns försäkringsalternativ för den som vill värna miljön och minska klimatavtrycket.

Försäkra dig grönt

Kan en försäkring vara bra för miljön? Njae, men vilken försäkring du väljer kan ha betydelse för miljö- och klimatpåverkan.

I fjol betalade försäkringsbolagen ut ersättningar för 12,6 miljarder kronor för personbilsförsäkringar och 14 miljarder kronor för hem- och villaförsäkringar. En stor del av ersättningen används till reparationer på bilar och bostäder, ofta helt utan en tanke på vare sig miljön eller klimatet.

Men det finns alternativ för den som vill värna miljön och minska klimatavtrycket.

Tänk på det här:

Bra miljöval. I dagsläget finns det tolv försäkringar, både bil, villa- och fritidshus som är märkta med Bra Miljöval. Köper du en miljö­märkt försäkring vet du att försäkringsbolaget klarar högt ställda krav på miljöhänsyn vid reparationer. Bolagen måste också ta miljöhänsyn när de placerar sitt försäkringskapital och vid både upphandling och drift. De förbinder sig också att hjälpa kunderna att miljöanpassa sin vardag mer.

– Försäkringsbolagen har stora möjligheter att göra skillnad genom att ställa miljökrav eftersom de förvaltar stora ekonomiska resurser i form av premiekapital, samtidigt som de också är stor­konsumenter av tjänster och produkter vid skadereglering, säger Pauline Antolak, handläggare för försäkring och finans på Naturskyddsföreningen.

Byt bolag. Det är enklare att byta försäkring än många tror. Titta på ditt försäkringsbrev och se när den förfaller. I god tid innan dess tecknar du en ny och säger att den ska gälla dagen efter den andra går ut. Säg upp din nuvarande försäkring när du fått klartecken från ditt nya försäkringsbolag.

Använd Fair Finance guide. Granska din bank på fairfinanceguide.se som klimat, miljö- och etikrankar alla banker. Flera av dem säljer också försäkringar.

Påverka själv. Om du får välja verkstad eller byggfirma vid försäkringsskada, se till att välja miljö- och klimatsmart. Om bolaget väljer, försök få det att välja ”rätt”.

Illustratör Jens Magnusson
Artikeln publicerades i