Ett säkert sätt att uppleva rovdjur i Norden är något av de rovdjursgömslen som finns i östra Finland. Foto: Getty

Safari på nära håll

För att uppfylla drömmen om att få se och lära sig mer om vilda djur krävs inte alltid en lång resa. Det finns många spännande arter att upptäcka på närmare håll, bara man vet var man ska leta.

Panterlo i Spanien

Panterlo eller iberiskt lodjur liknar vårt eget men är bara en tredjedel så stort. Trots att panterlon är ett av världens mest hotade kattdjur är det lättare att få se än lodjur i Sverige, vilket i och för sig inte betyder att det är lätt. Chansen att stöta på panterlon i en korkeksskog på egen hand är minimal, men ett bra sätt är att följa med på guidad lodjurssafari.

Brugd på Irland

Världens näst största haj finns förvisso på nära håll längs Norges västkust men chanserna att se den är bäst längs Irlands sydkust i maj och juni. Den som är beredd att spana en stund kan se de tio meter långa hajarna från stranden. För att möta dem på närmare håll rekommenderas en båttur, här finns många ordnade brugdsafariturer att välja på.

Visenter i Polen

Ett bra ställe att spana efter visent och samtidigt uppleva Europas ­största lövurskog är i polska Białowieża. Foto: Getty

Under medeltiden betade hjordar av europeiska bisonoxar över stora delar av kontinenten, även i södra Sverige. De sista vilda visenterna sköts under 1900-talet men har sedan återintroducerats på flera platser i Östeuropa. Ett bra ställe att spana efter visent och samtidigt uppleva Europas ­största lövurskog är i polska Białowieża.

Flygekorre. Foto: Getty

Flygekorre i Finland

En flygekorre som glidflyger mellan träden känns som en exotisk syn, men kan upplevas i Helsingfors centralpark, där de har ökat i antal. För mer vildmark rekommenderas Nuuksio nationalpark nordväst om Helsingfors. Att få se en flygekorre är inte enkelt eftersom de är nattaktiva, men störst är chansen i skymningen.

Sisel i Slovakien

Sisel. Foto: Getty

Sisel, europeisk jord­ekorre, är det närmaste vi kommer Piff och Puff i Europa. De gulliga gnagarna fanns tidigare över stora delar av östra Europa men har trängts undan från sina gräsmarker, framför allt av jordbruket. Ett av de bästa ställena att uppleva sislar är innanför murarna på den maffiga, medeltida borgruinen Spiš i östra Slovakien. Här kan du se dem på bara några meters avstånd.

Björn och varg i Rumänien och Finland

Europas bästa rovdjursspaning görs förmodligen i de transylvanska bergen. Här finns många guidade turer genom skogar som är vilda på allvar. Björn, lo och varg har vi visserligen på närmare håll men chanserna att se dem är små i Sverige, även om man följer med på organiserad vargsafari eller övernattar i ett rovdjursgömsle. Ett säkert sätt att uppleva rovdjur i Norden är dock att bege sig till något av de rovdjursgömslen som finns i östra Finland, nära ryska gränsen.

LÄS MER om fågelarterna i rödlistan.

LÄS MER om rödlistning.

Artikeln publicerades i