Kriget i Ukraina ökar efterfrågan på palmolja

Efter att ha minskat i flera används mer och mer palmolja. Foto: Getty Images.

Kriget i Ukraina ökar efterfrågan på palmolja

På grund av kriget mellan Ryssland och Ukraina har tillgången på solrosolja minskat. Livsmedelsbranschen använder nu palmolja som ersättning. Samtidigt blir det för konsumenterna svårt att veta vilken typ av olja olika produkter innehåller.

De senaste åren har palmoljeanvändningen i Sverige minskat. Flera stora företag har bytt ut palmolja mot exempelvis solrosolja.

Eftersom både Ryssland och Ukraina är stora producenter av solrosolja har tillgången minskat kraftigt på grund av kriget. Minskningen har gjort att efterfrågan på palmolja ökat markant, både globalt och i Sverige.

Miljöproblem och kränkta mänskliga rättigheter

Några som ser med stor oro på utvecklingen är Naturskyddsföreningen, som jobbat i många år för att palmoljeanvändningen ska minska.

– Vår konsumtion av palmolja finansierar avskogning av regnskog, vilket i sin tur bidrar till att arter och ekosystem hotas eller försvinner helt. Produktionen leder också till att stora torvmarksytor dikas ur och torrläggs, vilket ökar risken för stora bränder. Detta tillsammans med avskogning orsakar enorma koldioxidutsläpp, säger Maria Rydlund, skogssakkunnig på Naturskyddsföreningens Internationella avdelning.

Enligt Naturskyddsföreningen innebär också den storskaliga palmoljeproduktionen stora risker för människor som lever i och av de skogsområden som ofta skövlas för att ersättas av palmoljeplantager.

– Miljontals människor är beroende av skogen och resurser som de inte längre har tillgång till i och med de här fälten. Dessutom är det väldigt farligt att försvara skog – att göra det kan till och med kosta dig ditt liv, säger hon.

Läs mer: ”Blodig miljöförstörare” från Colombia på väg till Sverige

Är solrosolja alltid ett bättre alternativ än palmolja?

– Naturskyddsföreningen rekommenderar att alltid köpa ekologisk olja oavsett vilken sort det är. Men genom att välja solrosolja i stället för palmolja flyttas produktionen närmare oss och till ett jordbrukslandskap i stället för ett skogslandskap. Det finns inte heller samma problematik med kränkning av mänskliga rättigheter, som vi vet ofta följer med palmoljan, och vi behöver minska användningen av palmolja

Företag måste inte redovisa vilken olja som används

Sverige importerar mest palmolja från Malaysia och Indonesien. Men på grund av att priset på palmoljan ökat och för att skydda den inhemska marknaden har Indonesien under våren stoppat all export av palmolja. Exporten från Malaysia har däremot ökat.

Det finns ingen samlad statistik på importen av palmolja till Sverige, men företag som Orkla har meddelat att man kommer att återgå till palmolja den närmsta tiden. Men tillfälliga regler gör det svårare än vanligt att kontrollera vilken slags olja en produkt egentligen innehåller.

– Livsmedelsverket har gett tillfällig dispens från att man ska behöva ange vilken vegetabilisk olja en produkt innehåller. För att de ska kunna använda redan producerade förpackningar kan det stå solrosolja på en produkt som faktiskt innehåller palmolja.

De tillfälliga reglerna säger att företag på något sätt måste informera om det står fel på deras produkter, men det regleras inte exakt hur informationen ska förmedlas.

– Om man som konsument vill veta vad man köper kan det vara mer komplicerat att ta reda på just nu. Man kan ju kika på företagets hemsida, om det är där information om utbyte finns alternativt kontakta producenten, säger Maria Rydlund.
Så om man som konsument vill undvika palmolja, vad har du för tips?

– I vissa fall kanske man faktiskt kan välja bort en produkt, som godis och snacks eller liknande. Annars är vår rekommendation är att man köper KRAV-märkt. Om dessa eko-produkter innehåller palmolja är den oljan bättre producerad än annan palmolja.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X