Varmare hav får späckhuggare att simma norrut

Späckhuggare simmar norrut tidigare på året. Foto: Getty images

Varmare hav får späckhuggare att simma norrut

Isar smälter och världens hav blir allt varmare. De förändrade förutsättningarna påverkar vanorna bland havslevande djur. Nu har forskare upptäckt att späckhuggare beger sig norrut tidigare på året.

Forskare från University of Washington har konstaterat att späckhuggare anländer till Arktis tidigare på året, vilket Natursidan var först med att rapportera om.

Forskarna har undersökt var späckhuggarna simmar genom att lyssna på valarna med hjälp av underhavsmikrofoner. När de analyserade ljudet upptäckte de att späckhuggarna tillbringat längre tid i ishavet de senaste åren jämfört med tidigare. Att späckhuggarna syns mer på nordliga vatten verkar bero på den minskade havsisen i området.

– Det finns en viss variation men i snitt har det minsta istäcket i Arktis i september minskat med 13 procent per decennium mellan 1981 och 2010, säger Brynn Kimber, forskare vid University of Washington och National Oceanic and Atmospheric Administration, i ett pressmeddelande.

Nya jaktvanor påverkar ekosystemen

Öppet vatten ger späckhuggarna nya jaktmöjligheter, och deras närvaro kan påverka livet för andra arter i de arktiska ekosystemen. De smältande isarna påverkar inte bara späckhuggarna, även fiskar simmar norrut mot kallare vatten, skriver Natursidan utifrån äldre studier. Också nyare rapporter visar på samma mönster, vilket till exempel Phys.org rapporterar om.

Sveriges Natur har tidigare berättat att det allt oftare rapporteras in valobservationer från svenska vatten.

Läs mer: Valarna – havens tungviktare

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X