Annons

CCS – en svårfångad lösning

Medan sol- och vindkraft och energieffektivisering minskar klimatutsläppen med miljarder ton per år, har koldioxidlagring (CCS) inte levererat och står inför stora utmaningar. Satsningarna är för sena, för dyra, för små och inom allt för udda nischer.

Det kan vi förvänta oss av klimatmötet COP28

Nu börjar FN:s klimatmöte COP28, ett möte som kritiserats redan innan det börjat. Vad kan vi egentligen förvänta oss av COP28? Sveriges Natur ringde upp Sveriges kontaktperson för IPCC, klimatforskaren Markku Rummukainen.

Koldioxidlagring på väg att bli huvudstrategi

Regeringen banar väg för koldioxidlagring, CCS, och skyndar på med regleringsbrev, omorganisation, pengar och diplomati, i enlighet med en utredning som kom i januari 2020. I resten av världen, utom Norge, är CCS-projekten få och skakiga.

Skyhög kostnad för norsk koldioxidlagring

Efter 14 år av uppskov, tjuvstarter och bombastiska uttalanden gav den norska regeringen besked om koldioxidlagring den 21 september. Det blir lagring från en enda anläggning, en cementfabrik . Kostnaden blir ändå skyhög.

Många frågetecken om koldioxidlagring

I dag överlämnades den klimatpolitiska vägvalsutredningen till regeringen. Utredningen har haft i uppdrag att utreda så kallade negativa utsläpp, alltså hur Sverige ska kunna bidra till att lagra koldioxid.

Koldioxidlagring – drömmen som sprack

Om drömmen att lagra koldioxid i marken slår in kan världens koldioxidutsläpp minska. Men snart 20 år efter att CCS-tekniken lanserades är resultaten magra. Nu föreslås svenska staten satsa miljardbelopp på att handla upp minusutsläpp som inte finns.

Staten föreslås handla upp minusutsläpp för miljarder

Om mindre än två månader ska den statliga utredningen om minusutsläpp genom koldioxidlagring presenteras. Förslaget som nu ligger på bordet innebär att staten ska handla upp så kallade negativa utsläpp för många miljarder, erfar Sveriges Natur. Detta trots att tekniken ännu är oprövad.