Krig skapar nya mål för Ukrainas miljörörelse

Natalia Gozak har börjat komma igång att jobba igen. Foto: Privat

Krig skapar nya mål för Ukrainas miljörörelse

Det har gått nästan två veckor sedan den storskaliga ryska invasionen av Ukraina inleddes. För de anställda på miljöorganisationen Ecoaction har den första chocken lagt sig och arbetet har långsamt börjat ta fart igen, om än med anpassade arbetssätt och mål.

Den första tiden efter Rysslands inledande attacker beskriver Natalia Gozak som dagar av chock. Det huvudsakliga målet var att sätta sig själv och sina nära i säkerhet, och minimera riskerna för att skadas.

Nu när det gått nästan två veckor säger hon att hon och flera av hennes kollegor känner sig redo att börja jobba igen, men med andra mål än innan kriget.

– Våra tidigare utvecklingsplaner är helt irrelevanta nu. Vi har börjat prata mer om matsäkerhet, decentraliserade energisystem och ett förbud mot fossila bränslen till exempel. Jag gör vad jag kan för att de som vill och kan ska kunna jobba som ett enat lag.

Frågorna i sig är inte nya för Ecoaction, men kontexten är annorlunda. Även hur stort utrymme dessa ämnen får i förhållande till andra frågor skiljer sig från tidigare.

– Vi har efterlyst små och decentraliserade energisystem jättelänge, men den nuvarande situationen ställer det på sin spets.

Läs också: Ukrainas största miljöorganisation tvingas lämna Kiev.

Utspridd personal i och utanför Ukraina

Natalia Gozak har så långt det varit möjligt varit i kontakt med medarbetarna på Ecoaction de senaste två veckorna. Så vitt hon vet är läget med dem alla, under omständigheterna, bra.

– Jag tror att tre eller kanske två är kvar i Kiev nu, men de allra flesta är i andra städer, en del har tagit sig från Ukraina, säger Natalia Gozak.

Själv befinner sig Natalia Gozak i Lviv. Hon bor i en kompis lägenhet där flera vänner och släktingar kommit och gått de senaste dagarna.

– Just nu är vi nio personer som bor här, det är trångt men betydligt bättre än att vara i de skolor och liknande byggnader som erbjuds till människor på flykt här.

Många håller till i den lägenhet Natalia Gozak och hennes familj lånar. Foto: Privat

Massivt stöd från omvärlden

Omvärldens reaktioner på den ryska invasionen har varit starka, och många har visat sitt stöd för Ukraina. Fler än 450 organisationer i 50 länder skrev till exempel på ett upprop om att länder ska sluta importera olja och gas från Ryssland. Natalia Gozak beskriver det som ett otroligt resultat och ett väldigt bra initiativ.

Natalia Gozak. Foto: Privat

– Jag är säker på att om vi ska kunna få ett slut på det här kriget behövs två saker: för det första måste vi stötta den ukrainska armén så de kan försvara Ukraina på bästa sätt. För det andra måste den ryska ekonomin försvagas. Om de kan fortsätta sälja fossila bränslen kommer de fortsätta ha pengar att pumpa in i kriget – alla sanktioner till trots, säger hon.

– Jag hoppas verkligen att beslutsfattare lyssnar på kraven i uppropet. Det går inte att det här får fortsätta. Varje dag just nu förloras liv och familjer förstörs, fortsätter hon.

En av de svenska organisationer som skrev under uppropet var Naturskyddsföreningen.

I samband med det kom de också med ett uttalande gällande situationen i Ukraina och Ecoaction, som är en av föreningens samarbetsorganisationer.

”Vi tror att vi kommer vinna”

Natalia Gozak planerar att fortsätta jobba så mycket situationen tillåter. Hon betonar att bara de som vill, kan och känner sig redo behöver jobba.
Ecoaction kommenterar utvecklingen i media och i sina egna digitala kanaler. På frågan om de känner sig trygga med att uttala sig kritiskt svarar Natalia Gozak snabbt.

– Ja, så länge vår personal är utanför de ryska territorierna gör vi det. Jag förstår att du frågar, för aktivister för miljö och civilsamhälle är ju ofta de mest utsatta i krig. Men just nu bedömer vi inte risken så stor, och vi accepterar den risk som ändå finns för vi tror att vi kommer vinna. Kanske inte imorgon, men så småningom.

– Vi har dessutom gått samman med aktörer vi aldrig samarbetat med tidigare, det är tydligt att samhället sluts upp nu. Vi är många på samma sida och med samma mål – att få ett slut på kriget, lägger hon till.

Ämnen:
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X