Annons

Så lever djuren om vintern

Vi fryser inte, men vi svälter! Så ser livet ut för däggdjur och fåglar i vinternaturen. Snön är ett hinder för rådjuret, men underlättar för lodjuret som flyter ovanpå med sina breda tassar.

Ägodela – den nya ekonomin

Ledare LEDARE 2013 köpte vi svenskar 750 000 nya TV-apparater och 269 000 nya personbilar. Produktionen och konsumtionen av nya varor är mycket stor. Men det riktigt anmärkningsvärda är att vi bara använder dem en bråkdel av deras livslängd. Bilen nyttjas till exempel i genomsnitt under fem procent av sin livstid. 95 procent av tiden står den still.  Detta mönster är kännetecknande för många av våra varor.

Kiribati hotas av stigande hav

Kiribati En sista chans för planeten jorden. Så har klimatmötet i Paris beskrivits. För Kiribati kan det redan vara för sent. Öarna förbereder evakuering för att undvika katastrof.

Anna Lindstedt: vår röst i Paris

Hon kallas ibland Ms Sunshine, Sveriges chefsförhandlare i Paris. När andra deppar i klimatförhandlingarna vill Anna Lindstedt ingjuta glädje och bygga relationer som leder till ett fungerande avtal.

Hundsafari i trollskogen

Himlen är full av stjärnor. Forsen har frusit till is. Hundsläden rusar fram genom vinterlandet. I den västerbottniska byn Ekorrsele startar ett fartfyllt hundäventyr som också bjuder på stunder av stillhet och frustrerat ylande. Sveriges Natur åkte med.

Så funkar tygblöjor

Tidig potträning och tygblöjor kan minska sopberget. Lite mer jobb än med engångsblöjor, men lite bättre miljösamvete för dig som förälder.

Klimathopp fyllde höstkonferens

FÖRENINGSLIV * Naturskyddsföreningen växlade upp engagemanget inför det stora klimat-mötet i Paris med ett stort event i Stockholms kulturhus.

Deppa inte ihop!

REDAKTIONEN * ÅTERIGEN SAMLAR SIG världens ledare och aktivister för ett klimatmöte. Återigen är förväntningarna på mötet stora, för att inte säga enorma. Det har Läs mer…

Fågelbordets fingäster

NATURENS ABC * Fåglar som stannar kvar på våra breddgrader vintern igenom kan ha det tufft. De tar gärna emot ett extra mattillskott från ditt fågelbord. Som tack bjuder de på en nära naturupplevelse.

Assur dubbelt aktuell

KULTUR * I FEBRUARI BÖRJAR fotografen och filmregissören Jens Assur filma Tomas Banner-heds prisbelönta roman Korparna. Samtidigt turnerar fortfarande hans uppmärksammade utställning Africa is a Läs mer…