Annons

Så lever djuren om vintern

Vi fryser inte, men vi svälter! Så ser livet ut för däggdjur och fåglar i vinternaturen. Snön är ett hinder för rådjuret, men underlättar för lodjuret som flyter ovanpå med sina breda tassar.

Ägodela – den nya ekonomin

Krönika 2013 köpte vi svenskar 750 000 nya TV-apparater och 269 000 nya personbilar. Produktionen och konsumtionen av nya varor är mycket stor. Men det riktigt anmärkningsvärda är att vi bara använder dem en bråkdel av deras livslängd. Bilen nyttjas till exempel i genomsnitt under fem procent av sin livstid. 95 procent av tiden står den still.  Detta mönster är kännetecknande för många av våra varor.

Kiribati hotas av stigande hav

Kiribati En sista chans för planeten jorden. Så har klimatmötet i Paris beskrivits. För Kiribati kan det redan vara för sent. Öarna förbereder evakuering för att undvika katastrof.

Anna Lindstedt: vår röst i Paris

Hon kallas ibland Ms Sunshine, Sveriges chefsförhandlare i Paris. När andra deppar i klimatförhandlingarna vill Anna Lindstedt ingjuta glädje och bygga relationer som leder till ett fungerande avtal.

Hundsafari i trollskogen

Himlen är full av stjärnor. Forsen har frusit till is. Hundsläden rusar fram genom vinterlandet. I den västerbottniska byn Ekorrsele startar ett fartfyllt hundäventyr som också bjuder på stunder av stillhet och frustrerat ylande. Sveriges Natur åkte med.

Så funkar tygblöjor

Tidig potträning och tygblöjor kan minska sopberget. Lite mer jobb än med engångsblöjor, men lite bättre miljösamvete för dig som förälder.

Assur dubbelt aktuell

KULTUR * I FEBRUARI BÖRJAR fotografen och filmregissören Jens Assur filma Tomas Banner-heds prisbelönta roman Korparna. Samtidigt turnerar fortfarande hans uppmärksammade utställning Africa is a Läs mer…

Kranarna som läcker metaller

GRÖN GUIDE - Bostad * Vanliga kökskranar läcker bly och nickel. De första decilitrarna på morgonen kan innehålla metallhalter långt över gränsvärdena för tjänligt dricksvatten. Det visar nya mätningar från Naturskyddsföreningen.

Prylar för ljusare tider

GRÖN GUIDE Teknik * En solelsboom pågår och den vanligaste användningen är att placera solceller på taket. Men för dig som vill utnyttja solens potential till max finns det allt fler solprylar som minskar ditt beroende av elnätet.

Håll fötterna glada

GRÖN GUIDE – Fritid * Kängor eller stövlar? Det är ett evigt diskussionsämne, sär-skilt bland fjällvandrare.