Dammarna dränker regnskogen

Gigantiska vattenkraftsprojekt växer fram i Amazonas. Miljövänner, fiskare, småbönder och urfolk kämpar tillsammans mot dammarna i Brasilien.

Rooibos och klimatförändring

Vår förtjusning i rött te är på väg att bryta fattigdomen för småbönderna på Sydafrikas kargaste jordar. Men nu måste de rusta sig för ett ännu hårdare klimat. Torkan hotar till och med den tåliga rooibosbusken.

Fem frågor om flygresor

För många hör flygresor till det moderna livets bästa sidor. Att få byta miljö, möta nya kulturer och människor berikar. Men flyget är starkt klimat på verkande.Flygresan har blivit ett dilemma.

Egen el från solen

GRÖN GUIIDE * Solel blir allt lättare att köpa och installera. Statliga bidrag underlättar investeringen och nästa år kan den som säljer sin el också få skatteavdrag.

Malmös Grand Canyon

INSPIRATION * Ett nedlagt industriområde behöver inte vara trist. Det kan också vara en naturpärla med mängder av ovanliga och hotade arter. Vi vandrade ned för de vitdammiga vägarna i Limhamns gamla kalkbrott på jakt efter en riktig raritet: Den kurrande, grönfläckiga paddan.

Hydro dams drowning the rainforest

Huge hydropower projects are emerging in the Amazon, a starting point for a new era of energy thirsty industrial development in Brazil. Environmentalists, fishermen, small farmers and indigenous peoples are joining in a fight against these gigantic dams that strikes hard on both peoples livelihood and on Mother Nature.

Varm mat i plast?

KONSUMENTFRÅGOR * Finns det risker med att värma mat i plastförpackningar och varför dör maskarna i komposten? Det är några frågor till Grön Guide i detta nummer.

Det finstilta knoppspråket

NATURENS ABC – På vintern kan alla lövträd verka gråbruna och anonyma. Men om man utsätter sig för lite närkontakt med ris och grenar kan knopparna berätta en hel del om träden.

Planeten fakturerar

New York, Bryssel, Peking, Istanbul. Med planeten som uppdragsgivare blir det långa resor för Johan Rockström. Men i Stockholm är det cykel som gäller. Vart han än ska.

Att tåla torkan

TEMA KLIMAT * Vår förtjusning i rött te är på väg att bryta fattigdomen för småbönderna på Sydafrikas kargaste jordar. Men nu måste de rusta sig för ett ännu hårdare klimat. Torkan hotar till och med den tåliga rooibosbusken.