Dammarna dränker regnskogen

Gigantiska vattenkraftsprojekt växer fram i Amazonas. Miljövänner, fiskare, småbönder och urfolk kämpar tillsammans mot dammarna i Brasilien.

Rooibos och klimatförändring

Vår förtjusning i rött te är på väg att bryta fattigdomen för småbönderna på Sydafrikas kargaste jordar. Men nu måste de rusta sig för ett ännu hårdare klimat. Torkan hotar till och med den tåliga rooibosbusken.

Fem frågor om flygresor

För många hör flygresor till det moderna livets bästa sidor. Att få byta miljö, möta nya kulturer och människor berikar. Men flyget är starkt klimat på verkande.Flygresan har blivit ett dilemma.

Gertten utmanar igen

KULTUR * Efter bananstriden med Dole tar sig filmaren Fredrik Gertten an den internationella bilindustrin och konflikten om utrymmet med cyklister. Nästa år kommer dokumentären Bikes vs Cars.

I djurets blick

När du ser ett djur rakt i ögonen är du plötsligt inte längre bara en betraktare, utan med i ett samspel med det vilda. Fotografen Kristoffer Sahlén försöker fånga stunden då blickarna möts.

”Vi kan fixa det här”

Tema klimat – ELD * Det behöver inte vara så svårt att leva mer klimatvänligt. Det tycker Maja Söderberg som gett ut två böcker om klimatmat. Nu tar hon tag i transporterna.

”Vi måste se allvaret”

Tema klimat – LUFT * Läget är allvarligt, det slås tydligt fast av den nya vetenskapssammanfattningen från FN:s klimatpanel, men det finns fortfarande en chans att mildra effekterna av kommande klimatförändringar om världen agerar snabbt och kraftfullt.

Insamling ska skydda skog

SKOG * I samband med att Naturskyddsföreningens bok Mossa, massa, människa kommer ut, startar också föreningen en insamling för att skydda skog.

Skärp blicken

RÄTT RUSTAD * En bra kikare förvandlar distans till närhet. En lupp öppnar nya små världar. Kort sagt: linser är nyttigt.

Ljus från tyngdkraft

GRÖN TEKNIK * Mer än en och en halv miljard människor lever utan tillgång till elnät. De allra flesta av dem använder hälsovådliga och brandfarliga fotogenlyktor för att få ljus under dygnets mörka timmar. Fotogen är fossilt bränsle och dessutom dyrt. Två brittiska uppfinnare har utvecklat en lampa som i stället använder tyngdkraften som energikälla.