Finland bättre på lövskog

101-4 till Finland. Om det vore finnkamp i grenen vitryggig hackspett skulle finnarna utklassa Sverige. Den senaste häckningssäsongen kunde inventerarna i Finland räkna hela 101 Läs mer…

Koll på hotade skogar

Skogskartan på Naturskyddsföreningens webbplats sammanfattar resultatet av tusentals timmars mödosamt inventeringsarbete i svenska skogar av föreningens ideella krafter. Här visas skogar som fortfarande är avverkningshotade, Läs mer…

Hotad kust

När Trelleborgs kommun inventerade sin kust fann man över 200 smyg­privatiseringar i strandskyddade lägen.

Näst sämst på naturhänsyn

Sverige är näst sämst på naturhänsyn vid avverkningar. Detta enligt en ännu opublicerad studie av professor Lena Gustafsson vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Jämförelsen omfattar 11 Läs mer…

Slutslirat i snön

Det cyklas som aldrig förr. Men när höstkylan tränger på ställer de flesta undan hojen. Synd! För det behöver inte vara så besvärligt att fortsätta. Här ger några erfarna vintercyklister råd så att du kan trampa vidare. Hälsan och miljön tackar.

På väg till klassrummet

Att ha skogen som klassrum ger inte bara gladare, friskare och mer koncentrerade barn – det lär oss samtidigt värdet av närnatur. Sveriges Natur är med på en lektion med utomhuspedagogik.

Kemibranschen möter motstånd

De finns överallt, osynliga miljögifter som ansamlas hos såväl sälar som i våra kroppar. Där kan de störa hormonbalansen även i små koncentrationer. Miljörörelsen arbetar på olika sätt med att uppmärksamma dessa risker. Ett sätt är att hålla seminarium i Bryssel.

Hårdare tag i Stockholms skogar

Krav på ökad avkastning har gjort Stockholms stads skogsbruk hårdare. Nu avverkas friluftsskogar på Södertörn som länge lämnats orörda. Naturskyddsföreningens inventerare dokumenterar naturvärdena, det gäller att hinna före skogsskördarna.

Bli en Tarzan i bloggdjungeln

Att börja följa bloggar kan för den ovane kännas lika obehagligt som att ge sig in i en djungel utan karta. Men för den som vågar finns det en enorm mångfald att upptäcka.