Så tar du hand om din skörd

Det har blivit alltmer populärt att odla sina egna grönsaker. När vi sedan stolt skördar vad vi sått uppstår ett problem – hur ta hand om grönsakerna och bevara dem?

Ekobönder ökar etiopisk skörd

Haregwa Gobezay har förvandlat en stenig ravin till en grönskande fruktträdgård med 6 700 mangoträd. Hon är en av de etiopiska bönderna inom Tigrayprojektet som vänt jordförstöring och svält till bördighet och stärkt biologisk mångfald. Modellen är smart ekologiskt jordbruk där småbönderna själva spelar huvudrollen.

Fem frågor om Bra Miljöval

Det finns en mängd olika miljömärkningar att hålla koll på för den som vill värna om miljön. Men de seriösa miljömärkena är inte så många. Naturskyddsföreningens märkning kallas Bra Miljöval och har de tuffaste kraven. Men vad innebär egentligen märket?

Fem frågor om närproducerad mat

Att maten är närproducerad låter bra. Men den som vill äta klimatsmart gör klokt i att tänka på andra egenskaper. Transporten är mycket sällan avgörande.

Den vita skatan

NATURFRÅGOR * Varför är skatan vit? Och vad beror bidöden på? Läs svaren på dessa och andra frågor om vår natur. Du är välkommen med egna frågor och insändare.

Mjölkbonde från barnsben

Mjölkbonde ville hon bli redan som liten och med det ekologiska tänket föll helheten på plats för Veronica Svenzén. Sporren är att producera lika mycket mjölk som konventionella gårdar bara på det som gården odlar.
Slutet kretslopp ger mest – både för gården och naturen.

Så funkar svampars nätverk

Naturens abc * I hemlighet knyter svamparna samman världen. Genom underjordiska nätverk utbyts både näring, energi – och information.

När lossnar det för ekomaten?

Fortfarande utgör ekologisk mat bara några få procent av livsmedelsförsäljningen, men en miljon svenskar säger sig vilja köpa mer ekomat. En del kommuner går före och köper en stor andel ekologiskt till skolor och dagis.

Levande material

KULTUR * I Virserums konsthall får besökarna närkontakt med vårt omättliga behov av trä – som råvara, nytta och skönhetsupplevelse. Eva-Lena Neiman åkte dit
och gillade träsmaken.