Så tar du hand om din skörd

Det har blivit alltmer populärt att odla sina egna grönsaker. När vi sedan stolt skördar vad vi sått uppstår ett problem – hur ta hand om grönsakerna och bevara dem?

Ekobönder ökar etiopisk skörd

Haregwa Gobezay har förvandlat en stenig ravin till en grönskande fruktträdgård med 6 700 mangoträd. Hon är en av de etiopiska bönderna inom Tigrayprojektet som vänt jordförstöring och svält till bördighet och stärkt biologisk mångfald. Modellen är smart ekologiskt jordbruk där småbönderna själva spelar huvudrollen.

Fem frågor om Bra Miljöval

Det finns en mängd olika miljömärkningar att hålla koll på för den som vill värna om miljön. Men de seriösa miljömärkena är inte så många. Naturskyddsföreningens märkning kallas Bra Miljöval och har de tuffaste kraven. Men vad innebär egentligen märket?

Fem frågor om närproducerad mat

Att maten är närproducerad låter bra. Men den som vill äta klimatsmart gör klokt i att tänka på andra egenskaper. Transporten är mycket sällan avgörande.

Levande material

KULTUR * I Virserums konsthall får besökarna närkontakt med vårt omättliga behov av trä – som råvara, nytta och skönhetsupplevelse. Eva-Lena Neiman åkte dit
och gillade träsmaken.

Gifterna finns kvar

GRÖN GUIDE Konsumentfrågor * Varför tillverkas fortfarande miljöfarliga produkter och hur farligt är det att äta besprutade grönsaker.

Elektronisk näktergal

KULTUR * Hon kallas Sveriges electronicadrottning och musiken har beskrivits som Madonna körd genom en köttkvarn. Bland det viktigaste i Sophie Rimhedens suggestiva ljudmix är natur och skog.

Träbygge svensk exportprodukt

De här husen har dragit till sig många nyfikna. Byggfolk och arkitekter från hittills 34 länder har varit här. Bostadhusen i kvarteret Limnologen i Växjö är åtta våningar höga. Det är många hus, men inte många sådana är byggda i trä.

Fem frågor om närproducerat

DILEMMAT * Att maten är närproducerad låter bra. Men den som vill äta klimatsmart gör klokt i att tänka på andra egenskaper. Transporten är mycket sällan avgörande.