Så tar du hand om din skörd

Det har blivit alltmer populärt att odla sina egna grönsaker. När vi sedan stolt skördar vad vi sått uppstår ett problem – hur ta hand om grönsakerna och bevara dem?

Ekobönder ökar etiopisk skörd

Haregwa Gobezay har förvandlat en stenig ravin till en grönskande fruktträdgård med 6 700 mangoträd. Hon är en av de etiopiska bönderna inom Tigrayprojektet som vänt jordförstöring och svält till bördighet och stärkt biologisk mångfald. Modellen är smart ekologiskt jordbruk där småbönderna själva spelar huvudrollen.

Fem frågor om Bra Miljöval

Det finns en mängd olika miljömärkningar att hålla koll på för den som vill värna om miljön. Men de seriösa miljömärkena är inte så många. Naturskyddsföreningens märkning kallas Bra Miljöval och har de tuffaste kraven. Men vad innebär egentligen märket?

Fem frågor om närproducerad mat

Att maten är närproducerad låter bra. Men den som vill äta klimatsmart gör klokt i att tänka på andra egenskaper. Transporten är mycket sällan avgörande.

Ekologisk flygfrukt

UGANDA * Ananas, mango, bananer, kaffe och kryddor. Få ställen är bättre att odla dem än i Uganda. Det har man insett på många håll i världen. Man köper dem gärna. Om de är ekomärkta.

Kompost räddar jorden

ETIOPIEN * Haregwa Gobezay har förvandlat en stenig ravin till en grönskande fruktträdgård med 6 700 mangoträd. Hon är en av de etiopiska bönderna inom Tigrayprojektet som vänt jordförstöring och svält till bördighet och stärkt biologisk mångfald. Modellen är smart ekologiskt jordbruk där småbönderna själva spelar huvudrollen.

Stolta tranor

BAKOM SCENEN – Efterfest i Kampala * Fåglar och fotboll har väl vanligen inte med varandra att göra. Men det finns i varje fall ett lag där en viss fågel dyrkas. I Uganda skriker landslagsfansen på sina tranor – the Cranes.

Grön revolution drabbar Afrika

TANZANIA * Den gröna revolutionen ska sätta fart på det afrikanska jordbruket. Bakom organisationen Agra som leds av Kofi Annan finns tunga finansiärer som Bill Gates och Rockefeller Foundation, men också svenska biståndspengar. Nu ökar oron för de miljöproblem som drabbat tidigare försök. Passar modellen verkligen fattiga afrikanska småbönder?

Delseger för naturvården

”Det är ju det vi sagt hela tiden!”. Många drog en lättnadens suck när Högsta Domstolen lämnade besked några dagar före midsommar. Hanteringen av ett kalkbrott i Ojnareskogen på Gotland skickades tillbaka till lägre instans med uppmaningen ”gör om, gör rätt”.