Annons

Så tar du hand om din skörd

Det har blivit alltmer populärt att odla sina egna grönsaker. När vi sedan stolt skördar vad vi sått uppstår ett problem – hur ta hand om grönsakerna och bevara dem?

Ekobönder ökar etiopisk skörd

Haregwa Gobezay har förvandlat en stenig ravin till en grönskande fruktträdgård med 6 700 mangoträd. Hon är en av de etiopiska bönderna inom Tigrayprojektet som vänt jordförstöring och svält till bördighet och stärkt biologisk mångfald. Modellen är smart ekologiskt jordbruk där småbönderna själva spelar huvudrollen.

Fem frågor om Bra Miljöval

Det finns en mängd olika miljömärkningar att hålla koll på för den som vill värna om miljön. Men de seriösa miljömärkena är inte så många. Naturskyddsföreningens märkning kallas Bra Miljöval och har de tuffaste kraven. Men vad innebär egentligen märket?

Fem frågor om närproducerad mat

Att maten är närproducerad låter bra. Men den som vill äta klimatsmart gör klokt i att tänka på andra egenskaper. Transporten är mycket sällan avgörande.

Delseger för naturvården

”Det är ju det vi sagt hela tiden!”. Många drog en lättnadens suck när Högsta Domstolen lämnade besked några dagar före midsommar. Hanteringen av ett kalkbrott i Ojnareskogen på Gotland skickades tillbaka till lägre instans med uppmaningen ”gör om, gör rätt”.

Afrikas vägval

I afrika är diskussionen om mat och försörjning som hetast. Sveriges Natur har gjort tre nedslag:
–Tanzania är föregångsland i vad som kallats Afrikas gröna revolution: Där satsar tunga aktörer på konstgödsel och bekämpnings­medel. Är det rätt väg?

Hallänning med minkfällor

ELDSJÄLEN * Kristofer Stenström missar inte en rikskonferens eller en stämma. Naturvården och jordbrukslandskapet ligger varmt om hjärtat. Liksom jakten.

Den vita skatan

NATURFRÅGOR * Varför är skatan vit? Och vad beror bidöden på? Läs svaren på dessa och andra frågor om vår natur. Du är välkommen med egna frågor och insändare.