Annons
Fem frågor om Bra Miljöval

Fem frågor om Bra Miljöval

Det finns en mängd olika miljömärkningar att hålla koll på för den som vill värna om miljön. Men de seriösa miljömärkena är inte så många. Naturskyddsföreningens märkning kallas Bra Miljöval och har de tuffaste kraven. Men vad innebär egentligen märket?

1. Vad är egentligen Bra Miljöval?

Det är Naturskyddsföreningens miljömärkning, en av Sveriges tuffaste, eftersom de krav som ställs är högre än för andra märkningar och standarder.  De produkter som ska märkas måste klara de krav som Naturskyddsföreningen sätter upp helt oberoende av företag och marknad. Detta gör att föreningen kan sätta press på producenterna, samtidigt som konsumenterna vet vad de får.

2. Vilka krav är det då som gäller?

Kraven för att få märka något med Bra Miljöval skiljer sig lite åt beroende på vad det är som ska märkas. Det är exempelvis inte samma krav för en butik som för transporter, eller för rengöringsmedel som elleveranser. Men grundidén är att människans hälsa och den biologiska mångfalden inte får hotas och att det ska sparas på naturens resurser. Kraven skärps ständigt i takt med ny forskning och att allt fler klarar de tidigare kraven.

3. Bra Miljöval är väl inte den enda märkningen. Vilka andra bra finns?

Egentligen finns det inte så många ”riktiga” miljömärkningar. En del märken, till exempel Fish for Life och Rainforest Alliance är mer eller mindre producentstyrda märken som inte kontrolleras av oberoende miljöorganisationer. Som miljöinriktad konsument bör du i första hand välja produkter eller tjänster märkta med Bra Miljöval, Svanen eller EU-blomman samt EU-ekologiskt eller Krav för matvaror.

4. Finns det något nytt inom Bra Miljöval-området?

En del nya märkningsområden är på gång, till exempel försäkringar och biobränslen. Fjärrvärme och livsmedelsbutiker har precis fått nya tuffa krav, och kraven på textilier och försäkringar har uppdaterats.

5. Vad är det för skillnad på ekologiskt och miljö­märkt?

Ekologiskt är ett begrepp, ingen märkning. Förutom mat klistras ordet i dag på barnleksaker, hårfärg, kläder och hudvårdsprodukter. Det betyder väl ungefär: I samklang med naturen. I en del fall säger ordet säkert något positivt om produktens miljövänlighet, men så länge ingen oberoende instans har värderat miljöhänsynen är ordet inte värt mer än vilket reklamord som helst. Miljömärkningarna Krav och eu-ekologiskt används i stort sett bara för livsmedel och visar att man använder mindre skadliga kemikalier, behandlar djur bättre och bedriver ett hållbart jordbruk. Miljömärkning finns på en mängd olika slags produkter och tjänster och kan handla om exempelvis klimat, goda arbetsvillkor med mer. Bra Miljöval finns inte för livsmedel men märkningen har krav som styr mot mer ekologiskt. Bland annat måste livsmedelsbutiker som är Bra Miljöval-märkta ha en viss andel ekologisk mat.

Fakta Emanuel Blume, handläggare Bra Miljöval El och Värme, Naturskyddsföreningen.

Text: Elin Eideving

Artikeln publicerades i
Annons