Annons

Ramsöns siste bonde

På en liten ö i västerhavet lever Åke Aronsson, med ena benet kvar i det gamla bondesamhället. Naturen är ständigt närvarande för Ramsöns ende, och kanske siste, bofaste.

Långt till Nagoya

MÅNGFALD * Det brådskar om ­Sverige ska lyckas uppnå Nagoyamålen i tid. Våra egna nationella miljökvalitetsmål räcker inte fullt ut, menar Naturskyddsföreningen och WWF.

Kryp under lupp

Det myllrar numera mellan bokpärmarna. Lättillgängliga och vackra böcker om fjärilar, trollsländor, blomflugor och gräshoppor har gett intresset för arterna i naturen en nytändning. Nu är det bärfisarnas tur.

Krig i skärgården

Vinklat * Två ton bly och ett ton koppar i havet varje år, och skjutövningar i snitt var tredje dag. Det är delar av det tillstånd Försvarsmakten har fått för skjutövningar i Göteborgs södra skärgård.

Redd – räddningen för skogen?

De tropiska skogsprojekten inom Redd ses ofta som den lyckade delen av Kyotoprotokollet. Men när Sveriges Natur besöker byar i det thailändska pilotprojektet är frågetecknen många. Miljövinst eller bara ett nytt sätt att tjäna pengar på urfolkens bekostnad?

Norrbottens vindkraft på kartan

UPPDRAGET * En stoppkarta och en förslagskarta. Det har Naturskyddsföreningen i Norrbotten tagit fram för att underlätta sitt arbete som remissinstans vid vindkraftsetableringar. Lars Andersson, ordförande i Naturskyddsföreningen, Norrbottens län har jobbat med kartorna.

Sämre skydd för Amazonas

Den brasilianska skogsskyddslagen från 50-talet är hotad. Stora jordägare har länge drivit en välfinansierad kampanj för att göra den, som de säger, mer flexibel. De ser ut att lyckas, men knappast före Riokonferensen i juni.

Sweet dreams på vägarna igen

FÖRENINGEN * För sjunde året i rad reser Anna Jonsson och Sara Nilsson i kabarégruppen Sweet Dreams Sverige runt. I bagaget finns deras nya uppsättning Vem beställde kakan? – en kabaré om miljö, trolleri och jättelika bakverk.

Trädgården – en hyllning till naturen

Engagera dig i miljörörelsen och arbeta för mångfald – javisst. Det går också att skapa mångfald genom att odla. Med eftertanke och kunskap kan trädgården vara vägen till en bättre värld, menar trädgårdsjournalisten Christel Kvant.

Fältbiologer mot Ikea

MÅNGFALD * I början av maj genomförde Fältbiologerna en aktion mot Ikea för att protestera mot företagets avverkningar av urskog i Ryssland.