Snorkelskola

NYFIKEN * Har du koll på Sveriges undervattensnatur? Nyfiken! tipsar om vad du kan upptäcka under ytan. På med cyklop och snorkel och välkommen ner i tagghudingarnas, sjögurkornas och trollkrabbornas rike!

Vardag till havs

LÅNGSEGLING * Milo Dahlmann har nu nått Panama på sin seglats mot Antarktis. Här berättar hon om livet ombord på Artemesia II, om de åtta kvadratmeter som hon och hennes besättning delar dygnet runt.

Kalkbrottet

När Miljööverdomstolen sa ja till Nordkalks nya kalkbrott på Gotland vilade domen tungt på myndigheten Sveriges geologiska undersöknings, SGUs expertis. Men SGU tar också konsultuppdrag. Nordkalk är en av kunderna.

Grönast vinner

En av dem är statsminister efter valet.
Fredrik Reinfeldt ser Moderaterna som ett nytt, smart miljöparti. Mona Sahlin vill bygga det verkligt gröna folkhemmet. Sveriges Natur har intervjuat båda.

Tanka alkylat i gammelsnurran

GRÖN GUIDE * Trots flera kampanjer har den miljöanpassade alkylatbensinen till tvåtakts utombordare haft svårt att slå igenom. Högt pris, dålig efterfrågan och tillgänglighet har blivit ett slags moment 22-läge.

Naturen som skafferi

Ta några steg eller fler ut i naturen och upptäck att du har tillgång till en värld av mat. Du kan förse dig vid olika tidpunkter på året, från de tidiga nässlorna på våren ända fram till sen höst med björnbär och trattkantareller. Till och med under snötäcket kan du skörda godsaker.

Berättandets natur

UPPSLAGET * Naturen kan framträda i en ny dager när vi berättar om den. Då kan tid och rum upphävas. Och den som hittar en egen plats i en berättelse kan få en ny syn på livet, skriver Eva-Lena Neiman apropå nya böcker.

Hotade arter – hela listan

MÅNGFALD * Vanliga arter som ejder och gråtrut minskar snabbt och är nya på den nya rödlistan över hotade arter, medan grodorna och de stora rovdjuren hamnat i ett bättre läge. Havet och skogen är två krisområden för den biologiska mångfalden.

Ät mindre kött

KLIMAT * Stora arealer används för odling av djurfoder, i Sverige 70 procent av åkerarealen. Det leder till höga utsläpp av dikväveoxid, lustgas, som är en mycket kraftig växthusgas, 310 gånger starkare än koldioxid sett i ett hundraårsperspektiv.