Recept för framtiden

MAT OCH MILJÖ * Ett miljövänligare liv handlar inte bara om att skaffa miljöbil och hoppa över semesterflyget. Faktum är att det som finns på din mattallrik kan vara väl så miljödumt. Vi granskar maten och miljön.

Viktiga vardagsval

Valen vi gör i vår vardag är viktiga för miljön, även på andra sidan klotet. Men allt ansvar är inte individens. Det måste också till en politik som styr konsumentens val till det miljöbästa.

Fosfatförbud i tvättmedel

HAV * Regeringen förbjuder nu fosfater i tvättmedel. Därmed uppfylls de löften som samtliga partier gav till Naturskyddsföreningen under Östersjökampanjen i Visby förra sommaren. – Läs mer…

Tomater i olja

MAT OCH MILJÖ | Klimat * Söndagssteken och bifftomaten har ett osynligt pris i form av klimatpåverkan. Maten är en dold klimatbov. Men kan vi lära oss att äta mer klimatsnålt?

Varningstext på pumpen

För att underlätta för konsumenterna att vara med i klimatarbetet föreslår Naturskyddsföreningen att alla bensin- och dieselpumpar på mackarna ska förses med varningstexter om att Läs mer…

Nej till malmbrytning

NATURSKYDD * Malmbrytning mitt i världsarvet Laponia, det kan bli verklighet om inte malmprospekteringen i Sjaunja stoppas.

Mat för havet

MAT OCH MILJÖ | övergödning * Det finns inga ”övergödningsfria” recept, ingen enkel kokbok för ett friskt innanhav. Men den som vill rädda Östersjön bör bli mer kräsen i valet av kött.

Miljörock i Hultsfred

Samtidigt som Naturskyddsföreningen håller rikskonferens i Luleå i juni satsar föreningen också på medverkan i Hultsfredsfestivalen.

Globala utmaningar

VINKLAT * Naturskyddsföreningens nya miljöpolicy-enhet har stora internationella frågor att fundera över: Afrikas anpassning till ett nytt klimat, handel och miljö, global livs¬medelstrygghet. Vi ska hitta lösningarna.

Fula gubbar

MAT OCH MILJÖ | bekämpning * Ledsen att förstöra midsommarstämningen. MEN jordgubbar är bland det mest besprutade, och importerade är ännu värre.