Annons
Mattias Goldmann om Tesla och Volkswagen

Tesla, världens tredje mest beundrade varumärke.

Debatt

Mattias Goldmann om Tesla och Volkswagen

Tesla + Volkswagen = Sant.

Nej, bilvärldens coolaste utmanare och största fuskare ska inte gå samman. Men genom att lära av dem både förstår vi vart näringslivet är på väg – och vi hittar en miljöorganisation som hellre attackerar vindkraft än fossildiesel.

Volkswagen-krisens resa har hittills sju kapitel:

1) VW är ett högt respekterat varumärke.

2) Det avslöjas med att ha fuskat med utsläppen av kväveoxider, aktiekursen störtdyker.

3) Det har också fuskat med förbrukning och CO2. VD:n sparkas.

4) Miljontals bilar återkallas. Första kvartalsförlusten på 15 år.

5) VW ersätter kunder i USA, inte i EU. EU-parlamentet öppnar kommission.

6) USA underkänner VW:s sätt att fixa problemen, kostnaderna rusar i höjden.

7) Ersättningsanspråk också för skador på natur och hälsa och för aktieägares förluster.

I Sustainable Brand Index rasar Volkswagen från plats 48 till 169, ”this year’s biggest loser”. VW har räknat med kostnader på knappt 100 miljarder kronor för att åtgärda vad de ställt till med, men det lär inte räcka långt. Enbart svenska Sjunde AP-fonden stämmer bilföretaget på 30 miljarder kronor. Norska Oljefonden, VW:s fjärde största aktieägare, beräknas ha förlorat flera hundra miljoner dollar på sitt innehav, vilket de nu stämmer bilfirman för. Justitiedepartementet och federala handelskommissionen i USA har också väckt åtal. Volkswagen får finna tröst i att Naturskyddsföreningen, av alla aktörer, offentligt uttalar att de inte tänker stämma biljätten (däremot försöker miljöorganisationen i nio pågående rättsfall stoppa utbyggnaden av vindkraft – så kan man också prioritera).

Samtidigt som Volkswagen försöker hålla sig flytande, sker följande hos Tesla:
1) I slutet av mars visas Model 3, som först ska börja levereras 2018.

2) Redan första veckan får Tesla över 325 000 beställningar, nästan tre gånger mer än Saab någonsin lyckades producera. Alla beställare har lagt handpenning.

3) Aktiekursen stiger 20 procent på en enda vecka.

Tesla utses av MIT till ”Smartest Company” och är världens tredje mest beundrade varumärke, efter Apple och Google. Teslas Vd påstås kommentera VW-skandalen med orden ”An easier way to cheat an emissions test is to not have emissions.”

När man lägger ihop och jämför Tesla med Volkswagen finns tre viktiga lärdomar att dra:

  • Mod belönas. Ingen biltillverkare som också har elbilar har fått något som ens påminner om Teslas image eller aktievärde per såld bil. Det får man bara om man går ”all in”.
  • Liten och snabb slår stor och trög. Det var en liten oberoende granskningsaktör som fick VW på fall, och det är tusentals småsparare som ligger bakom Tesla-undret. Sociala medier har gjort oss alla mer jämlika när det gäller att få ut informationen.
  • Kapitalet kan vara miljöns bästa vän . När biljätten fuskar, sitter den ledande miljöorganisationen still i båten, medan de som faktiskt investerat i vad de trodde var hållbart agerar – och det är det som tvingar marknaden att skärpa sig.

/Mattias Goldmann

VD för den gröna och liberala tankesmedjan Fores