Annons
Hungrig som en nyckelpiga

Hungrig som en nyckelpiga

Med sin stora aptit skyddar nyckelpigorna både trädgårdar och skogar. De är folkkära kryp men ändå är det inte många människor som sett mer än ett fåtal av våra 69 nyckelpigearter.

En nykläckt nyckelpigelarv börjar genast äta. Nyckelpigemamman har sett till att lägga sina ägg nära en bladluskoloni för att maten ska finnas nära till hands, men innan den unga nyckelpigan hittar dit kan den hinna sluka flera av sina syskon. Även som vuxen drivs nyckelpigan framåt av en väldig hunger och kan sätta i sig upp till 40 bladlöss om dagen.

Detta gör nyckelpigorna mycket impopulära bland myror som håller bladlöss som boskap. När en nyckelpiga närmar sig bladluskolonin går myrorna till attack för att skydda sina husdjur. Nyckelpigan kommer som en stridsvagn och myrorna har svårt att stoppa den blänkande, välvda kroppen om de inte får tag i en antenn eller ett ben och lyckas få nyckelpigan att ramla.

Mot större fiender skyddar sig nyckelpigorna genom att smaka illa, och signalerar detta med sina skarpa färger som får många fåglar att undvika dem. Några undantag är svalor och seglare, som flyger runt med öppen mun och inte hinner se maten innan de har svalt den. Nyckelpigor kan också ”kissa” ut sitt beska gift ur öppningar på knäna när de känner sig hotade.

Hungern är nyckelpigornas superkraft och de kan användas som biologisk bekämpning av skadedjur. Därför har nyckelpigor flyttats runt mellan världsdelar och på vissa håll ställer främmande nyckelpigor till problem för de inhemska. Men smartare skadedjursbekämpning än att flytta in nya nyckelpigor är att ta hand om dem som redan finns. Exempelvis kan du värna sälgar där nyckelpigorna hittar mat om våren och spara ett hörn med brännässlor, som är viktiga för både fjärilar och nyckelpigor. Kratta inte rent kring träd och buskar på hösten, utan kratta i stället gärna ihop löv och gräsklipp där på hösten så får nyckelpigorna bra platser för övervintring.

Monsterpigan

Harlekinpigan härstammar från Östasien och har spritts över världen genom biologisk bekämpning. Den har kallats både monsterpiga och mördarpiga eftersom den klarar många olika miljöer och kan konkurrera ut andra arter. År 2007 rapporterades första fyndet i Sverige och numera har arten hittats över nästan hela landet. Harlekinpigan kan se ut på många olika sätt, men om du hittar en ovanligt stor och blank nyckelpiga med ett tvärställt veck längst bak på ovansidan är det förmodligen den.

Opålitligt schackbräde

En typisk schackbrädspiga är gul med fyrkantiga svarta fläckar, men ibland har fläckarna flutit ihop till stora svarta fält. Fläckarna kan också vara som små streck. Artbestämning av nyckelpigor är inte alltid så enkel. Schackbrädspigan känns säkrast igen på att antennerna är ovala längst ut. Och den är ändå lätt jämfört med en del andra arter som kräver framgrävning av könsorganen.

Nybörjarpigan

Sveriges vanligaste nyckelpiga är mycket lätt att känna igen − det räcker att räkna antalet fläckar på ryggen. Sjuprickig nyckelpiga kan vara en bra ”nybörjarpiga” som många barn stiftar bekantskap med. Den är också en glupsk bladlusätare, ibland så hungrig att den tar sig ett bett i en människonacke.

Pricklös prick

Hälften av Sveriges nyckelpigearter är små som knappnålshuvuden. En av Sveriges allra minsta är punktnyckelpigan som är en dryg millimeter lång. Den lever på spinnkvalster, små djur som spinner vita nät kring bland annat trädgårdsväxter.

Bjässe bland barren

Ögonfläckig nyckelpiga är störst i Europa. Den lever mest av barrlöss men när dessa börjar tryta framåt sensommaren kan man även hitta ögonfläckig nyckelpiga på lövträd. Ett bra sätt att hitta många arter är att hålla ett upp och nervänt paraply under grenar och buskar och banka på dem för att se vad som faller ner.

Artikeln publicerades i