Annons
Isen smälter snabbt i Arktis

Isen smälter snabbt i Arktis

Den snabba isavsmältningen i Arktis syns tydligt i bilder som Hans Strand tagit på Grönland och Svalbard. Den gångna vintern rapporterade forskarna om temperaturer på sex-sju grader över det normala.

Smeerenburgglaciären på Svalbard.
Smeerenburgglaciären på Svalbard.

Forskare brukar likna Arktis vid en kanariefågel i en kolgruva när det gäller klimatförändringar. Det som händer i den känsliga regionen förebådar utvecklingen på resten av klotet.

Medeltemperaturen här har redan ökat dubbelt så mycket som globalt och den gångna vintern slog alla rekord. Bland effekterna finns snabbare avsmältning av glaciärerna på Grönland (om all is där smälter betyder det på lång sikt en ökning av havsnivåerna med sju meter), upptining av permafrost (ger utsläpp av metangas) och mindre havsis (som reflekterar bort solljus).

Uppvärmningen öppnar också området för industrifiske, nya transportleder och utvinning av olja, gas och mineraler. Planerna innebär stora risker. Olyckor är svåra att hantera i Arktis, de unika ekosystemen är sårbara och olja bryts ned långsamt i vattnet.

Dragkampen om naturresurser märks bland annat på Svalbard där ryska och norska intressen kolliderar. Ungefär fyra miljoner människor bor i Arktis, många tillhör urfolk. Förändringarna hotar också deras livsstil och försörjning.

Vattenfall från glaciären Austfonna på Svalbard.
Vattenfall från glaciären Austfonna på Svalbard.

56ft6251
Många djur och växter finns bara i Arktis och är beroende av isen och kylan för att överleva. Till exempel valrossen. Hannarna väger ungefär ett ton och betarna kan bli meterlånga.
När Hans Strand åkte till Svalbard första gången 2004 fanns det fortfarande havsis där isbjörnar kunde jaga säl.
När Hans Strand åkte till Svalbard första gången 2004 fanns det fortfarande havsis där isbjörnar kunde jaga säl.

Det förenklade och storslaget ödsliga i landskapet lockade fotografen Hans Strand till Arktis.

– Det är nästan ofattbart att människor kan leva i den här hårda miljön. Inuiterna har gjort det i 7 000 år.

Han har följt förändringarna genom kameralinsen, 1999 var han till exempel med på den första båt som tog sig igenom McClures sund i norra Kanada.

– Där var alltid tre-fyra meter tjock flerårsis innan, men vår isbrytare tog sig igenom. Då var det en supersensation, i dag finns där ingen is alls på sommaren.

I höstas vann han landskapsklassen i prestigefyllda Wildlife Photographer of the Year med en bild av en isländsk glaciär mönstrad med vulkanaska, en av många utmärkelser sedan fotodebuten 1981 i Yosemite nationalpark.

– Då hade jag just köpt min första kamera, tittade genom sökaren och insåg att jag kunde sätta fyra hörn på naturen. Ett magiskt ögonblick. Jag får fortfarande samma känsla.

UTRUSTNING:

Hasselblad mellanformat digital, mest vidvinklar. Har också en lättare Nikonutrustning.

Fotograf Hans Strand
Artikeln publicerades i
Tillsammans visar vi upp det bästa av naturen Följ oss på Instagram