Pontus Hjelm för ormarnas talan

Pontus Hjelm från Södertälje värnar om reptiler.

Pontus Hjelm för ormarnas talan

Pontus Hjelm har en nära relation till de kallblodiga. Han vägrar att låta deras boplatser förvandlas till asfalt och köpcentrum.

Vad är det som fascinerar dig med ormar?

– De är i princip dinosaurier. Det är lätt att läsa av reptiler, lite som hundar, och förstå hur de beter sig. Men det kräver att man är intresserad och försöker förstå dem.

Och du ägnar rätt mycket tid åt att försöka förstå dem?

– Ja, nästan hela min fritid är jag ute i skogen och letar reptiler, kartlägger var de finns, och spanar in deras beteenden. Jag kan sitta stilla länge. En gång ringlade en snok över mina ben, då visste jag att jag satt stilla.

Men en av dina bästa ormplatser är hotad?

– Ja, jag upptäckte att ett företag har köpt in marken för att hyra ut till andra företag som vill bygga hotell, restauranger och lite allt möjligt. Tillståndsprocessen är igång. De vill avverka skogen, spränga ett berg och sedan använda massorna för att fylla igen ett kärr. I det kärret har jag hittat nio olika individer hasselsnokar, en massa andra ormar och både större och mindre vattensalamander. Det är garanterat en övervintringsplats för hasselsnok.

Hur vet du att det är nio olika hasselsnokar?

– Jag fotar dem och känner igen individuella mönster. Jag är där ofta och vet var de flesta brukar ligga, beroende på tid och väder.

Du kontaktade lokaltidningen, vad hände sedan?

– När jag sade att det fanns hasselsnok så sade kommunen att de skulle spara en del av skogen och vattnet, men jag tvivlar på att ormarna vill vara just där. Kommunen säger att det har funkat på andra ställen, att ormar har flyttat på sig. Jag bad dem att säga var men jag har inte fått något svar ännu. Ormarna har ju valt platsen delvis för att den är ganska ostörd, vilket den inte blir om det byggs en massa hotell och industrier här.

LÄS MER: Att sova med fienden – har du koll på Sveriges alla ormar och ödlor?

Fotograf Axel Öberg
Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook