Annons
Tio saker att göra av gamla kläder

Väskor, kepsar och städtrasor går utmärkt att göra av gamla textilier. Bild: Getty Images

Tio saker att göra av gamla kläder

Bara kreativiteten sätter gränser för vad du kan göra av avlagda textilier. Här är tio tips som ger dina gamla jeans och tröjor nytt liv.

1. Mössa av jeans

Klipp loss ben och gren från byxorna. Klipp av resten till en bred remsa och passa linningen runt huvudet, med linningen nedåt. Hällor och fickor blir kvar som snygga detaljer. Se till att inte klippa rakt igenom tjocka detaljer som är svåra att sy i. Sy ihop remsan på insidan. Klipp en rundel ur ett byxben, som fungerar som “lock” på mössan. Sy ihop delarna med avigsidan ut.

2. Keps av skjorta

Liknar mössan ovan, som en platt keps, gärna i flanell. En eller två remsor blir kant runt huvudet. Sy fast en oval del uppepå. Till skärmen kan du rita en mall från en annan keps. Sy ihop dubbla bitar ut och in, gärna av ett annat tyg. Fyll skärmdelen med en plastbit klippt från en förpackning. Sy fast skärmen på kepsen.

3. Liten väska av ett byxben 

Klipp av ett byxben så djup som du vill ha påsen. Benets nederkant blir en färdig överkant om den är hel och tillräckligt bred. Sy ihop den avklippta delen rakt över, med avigsidan ut. Vill du ha en platt botten kan du vika in hörnen mot varandra och sy fast dem. Fyrdubbelvikta remsor av valfritt tyg blir handtag.

4. Tygkasse av gardin

Klipp två rektanglar eller en lång som viks dubbel. En färdig fållning kan användas som påsens kant. Sicksacka de klippta kanterna innan du syr ihop delarna med avigsidan ut. Använd dubbla tyger för att få en fodrad kasse. Välj själv handtagens längd och antal. Sy dem av breda remsor som vikts fyrdubbelt.

5. Städtrasor av lakan

Trasiga lakan kan bli till städtrasor. Riv eller klipp lakanet till småbitar, redo för städ, tork, puts och polering.

6. Mössa av stickad tröja 

Klipp av tröjans nederkant. Ta en extra bred bit för att kunna vika mösskanten dubbel. Sy ihop remsan för att passa runt huvudet. Räkna tilltagen sömsmån på några centimeter. Klipp en rundel ur tröjan och sy ihop med avigsidan av den övre kanten. Maskin- eller handsömnad går bra. Sicksacka sömsmånens kanter, eftersom stickat lätt repar sig.

Tips! Innan du klipper och syr i stickade plagg kan du tvätta dem i maskin för att krympa dem. Då håller det ihop bättre.

7. Påse med dragsko

Påsen kan till exempel bli tvättpåse, packningspåse, necessär, gympapåse, eller presentpåse som omslag och extra present. Variationen beror på mått och material. Sy påsen likt tipset ovan, men med en smal fåll i överkanten. Trä i ett snöre i fållen och knyt ihop det i änden. Stäng påsen med ett snörlås eller knut.

8. Kudde av stickad tröja

Klipp loss ärmarna från en stickad tröja och använd resten. Vänd den ut och in och sy ihop ena sidan. Ta extra sömsmån och sicksacka den. Vänd fodralet rätt och fyll det med en kudde eller överbliven textil. Sy sedan ihop andra änden för hand, utifrån.

9. Djur av mjuka tyger

Vik tyget dubbelt och klipp ut delar till kropp, ben, huvud, öron och svans. Kom ihåg att inkludera sömsmån i storleken. Sy ihop varje del med avigsidan ut, vänd och stoppa delarna med t. ex. garn. Sy ihop varje del och sedan ihop med varandra.

10. Örngott av slitna lakan

Gamla lakan slits oftast på mitten och resten kan då bli örngott. Klipp av en lång remsa i örngottsbredd. Vik den på längden med avigsidan ut och sy ihop. Kom ihåg att vika in en kant innan du syr ihop sidorna, för att örngottet inte ska bli öppet i sidan.

Sy och laga med vänner

Lotta Svensson är syslöjdslärare, konstnär och återbruksdesigner. Varannan torsdag håller hon lagningsverkstad tillsammans med fyra andra som gärna lär ut sina sömnadskunskaper. Vem som helst är välkommen med en trasig dragkedja, hål i tröjan eller egna idéer.

– Folk kan ta med sig annat att laga också, men det är oftast textilier.

Med hjälp av Naturskyddsföreningen i Växjö och kommunen hyr hon en lokal och lånar symaskiner från en skola. Ibland blir de 15 personer och material finns det gott om.

Lotta Svensson har fått säckar med tyger och gamla kläder från folk som känner till hennes intresse. Hon skapar även egna alster till sig själv, eller ger bort och säljer.

– Jag syr alla möjliga saker, men har gått in för det här med huvudbonader. Höga, låga och med skärm, i jeans, stickat och samlade tyger.

Inuti sina kepsskärmar använder hon en bit av en juiceflaska.

– Min granne dricker juicen och slänger sina tomma flaskor i min brevlåda.