Annons
Ta tåget till tomten i finska Rovaniemi

Tågresan till Rovaniemi är nio timmar lång och kräver tre byten. Ill: Getty

Ta tåget till tomten i finska Rovaniemi

En tågluff i Finland är en nära men exotisk upplevelse. Tågen är dessutom billiga och välutrustade.

Från Helsingfors till Sankt Petersburg i Ryssland tar tåget bara tre och en halv timme. Till Moskva reser du över natten med det ryska Tolstojtåget.

För den som hellre vill till världens största tomteverkstad i Rovaniemi tar resan från Stockholm en natt på färja och en dag på tåg. Tågen går direkt från färjeterminalen i Åbo hamn. Resan är nio timmar lång och kräver tre byten, men det finns en hel del att upptäcka på finländska tåg. Restaurangvagnen känns som en riktig restaurang och familjevagnen som en riktig lekplats. Där finns ett lok att köra, slott, rutschkana och böcker att låna under resan. Den som vill jobba kan sätta sig på särskilda kontorsplatser med skrivbord vända ut mot fönstret eller i avskilda mötesrum.

På de flesta tåg går det bra att ta med sig cykeln i cykelvagnen för fem euro. Att ta med sig bilen från Åbo till Rovaniemi kostar cirka 200 euro, inklusive din egen biljett. En timme eller en halvtimme innan tåget går får man då köra på sin bil på en bilvagn.

Läs mer på vr.fi, välj ­svenska.

Skida med Atlantutsikt

Visste du att det finns ett dagligt direkttåg från Mellansverige till skidbackar med utsikt över Atlanten? Sedan 1936 går det legendariska nattåget som en gång kallades Nordpilen men numera heter Artic Circle Train från Stockholm till Nordnorge. Många kliver av i Abisko på svenska sidan. Men fortsätt lite till så når du slutstationen i Narvik vid Ofotfjorden. Liftarna är öppna från någon gång i december till första maj (ibland längre), men tänk på midvintermörkret och satsa på våren.

Artikeln publicerades i