Så kan du göra långa resor utan att ta flyget

Så kan du göra långa resor utan att ta flyget

Att åka jorden runt med fraktfartyg, går det? Absolut. Här hittar du lång­resorna som du kan göra utan att
flyga en meter.

Att följa med ett fraktfartyg till São Paulo eller Singapore låter som ett häftigt äventyr. Men var hittar man resorna? Svaret är att det finns sajter som listar fraktbåtar som tar med betalande passagerare. Det lite tristare svaret är att det inte är billigt.

Res jorden runt

travelbyfreighter.com sammanställer före detta sjömannen Gunnar Sundqvist rutter som du kan boka. Utbudet är inte jättestort, men vid en snabb koll hittar vi bland annat en jorden runt-resa. Hela resan, som är på fyra månader, kostar närmare 90 000 kronor per person. Men då ingår allt och du blir då en av max åtta betalande passagerare. Vi hittar också en rundresa i Medelhavet och en tur och retur-resa mellan Storbritannien och Turkiet med stopp i elva hamnar på vägen.

Det finns flera utländska förmedlingar av fraktbåtsresor, som brittiska cargoshipvoyages.com och australiska freighterexpeditions.com.au. Tyvärr är det svårt att göra klipp, räkna med runt 700 kronor per dygn. Å andra sidan är standarden hög med bra mat, gym och rymliga hytter.

Artikeln publicerades i