Annons
Raka spåret ut i naturen

Det är lätt att ta sig ut på Sörmlandsleden. Foto: Karin Reibring

Raka spåret ut i naturen

Det behöver inte vara krångligt att ge sig ut och vandra. Från Stockholms central tar man sig enkelt till Sörmlandsleden, en av Sveriges längsta sammanhängande vandringsleder.

Skribent Håkan Wike

Sörmlandsleden passar oavsett om du vill ta en dagstur eller börja en tvåveckorssemester med ryggsäck. Leden har en början och ett slut, etapp 1-62, och med anslutningar består den av nästan 100 delar. Bitvis är det ett nätverk av leder med rundor och avstickare från flera städer och samhällen. Hela leden är mer än 100 mil, men finessen med Sörmlandsleden är att man kan välja delar efter tid och ork. Allmänna kommunikationer, tåg och buss fungerar bäst kring Stockholm, men det går att hitta lösningar på många andra etapper också. De mer vildmarkslika delarna av leden gör sig bäst för flerdagarsturer med övernattningar i vindskydd, stugor eller med tält i ryggsäcken.

Lätt att nå med tåg och buss:

  • Lättsmält vandring mellan Nynäshamn och pendeltågsstationen Hemfosa. 25 kilometer att beta av på en dag, eller att avnjuta långsammare genom att hoppa av eller på vid stationerna Ösmo och Segersäng.
  • Ta pendeltåget från Stockholm till Handen och vandra till Alby friluftsgård genom Tyresta naturreservat och nationalpark. En rejäl etapp på 21 kilometer som kan kortas genom att ta bussen från Tyresta by.
  • Vandring på 15 kilometer mellan pendeltågsstationerna Mölnbo och Järna, med gott om anslutningar till och från. Se till att ta rätt etapp där den delar sig så att du inte fortsätter norrut.
  • I Nyköping finns fina rundturer från stationen.Stadsvandring eller ut mot havet. Kombinera med ledetapper norr- eller söderut för mer ”vildmark”. Anslutning med buss till och från Nyköping.
  • Med tåget till Katrineholm och buss ut till leden finns flera dagssträckor. Fortsätt norrut mot Eskilstuna eller söderut mot Kolmårdenskogarna.
Skribent Håkan Wike
Ämnen:
Artikeln publicerades i